Câți bani au în buzunar salariații din cel mai mare și bogat oraș al țării: sunt norocoși
Capitala țării este polul dezvoltării și bunăstării. Vorbim despre un oraș mare, cu milioane de locuitori și angajați, care câștigă sume destul de frumoase pe lună, dacă analizăm cele mai recente cifre publicate de Institutul Național de Statistică (INS).
Sursa citată menționează faptul că numărul salariaţilor din Capitală a ajuns, la finele februarie 2022, la 1.059.528 persoane. Prin comparație, în perioada similară din 2021, vorbeam despre un număr total de salariați de 1.036.206. Practic, avem mai mulți angajați, însă care sunt salariile lor?
Câți bani au angajații bucureșteni
Ei bine, aceleași date ne arată că, în privința câștigului salarial mediu brut, la finele lunii februarie 2022, s-a ajuns la nivelul de 7.951 lei (7.074 lei în februarie 2021). Referindu-ne la câți bani rămân angajaților bucureșteni în mână, INS ne indică suma de 4.868 lei (4.313 în februarie 2021), reprezentând câștigul salarial mediu net.
Nu toți bucureștenii sunt însă norocoși să aibă un loc de muncă, oricât de bine sau slab plătit ar fi el. La finele lunii februarie 2022, în capitală erau înregistrați oficial nu mai puțin de 13.805 şomeri. Din fericire, vorbim despre o scădere cu 1.201 persoane comparativ cu perioada similară a anului trecut.
În procente, rata șomajului din capitală era, în a doua lună a anului curent, estimată de INS la 1,1%. În februarie 2021, aceasta era de 1,2%, semn că situația celor fără loc de muncă s-a mai ameliorat puțin.
În linii generale, la nivel național, piața muncii trece printr-o perioadă de revigorare, arată datele platformelor de recrutare. De exemplu, potrivit unui studiu recent realizat de eJobs, angajații români au din ce în ce mai mult curaj și sunt tot mai dornici să găsească noi oferte de lucru, care să îi ajute să câștige mai bine, dar și să aibă parte de un program mai flexibil.
„Reanimarea pieței muncii a insuflat o doză suplimentară de curaj celor care aveau nemulțumiri legate de jobul curent.
În acest moment, piața este clar în favoarea candidaților, ceea ce le oferă și legitimitate la negociere atunci când își schimbă jobul, iar, pe de altă parte, pune companiile în mare dificultate în contextul unui deficit de talente galopant pe aproape toate domeniile și industriile.
În continuare factorul financiar primează: un salariu mai mare e principalul criteriu care i-ar determina pe români să facă o schimbare de job. Poate și mai important însă e faptul că o mărire salarială e și prima care i-ar face să reconsidere o eventuală demisie”, spune Raluca Dumitra, Head of Marketing eJobs România, cea mai mare platformă de recrutare din țară.