19 sept. 2022 | 06:30

Câți ani muncești pentru un apartament în Cluj, Brașov, Timișoara, București, dacă îți dai tot salariul pe rată

ACTUALITATE
Câți ani muncești pentru un apartament în Cluj, Brașov, Timișoara, București, dacă îți dai tot salariul pe rată

Piața de imobiliare din România continuă să fie o himeră pentru analiștii și experții din domeniu. Singurul lucru peste îl putem face este să constatăm evoluția îngrijorătoare a prețurilor, în contextul crizei de personal din domeniu și a scumpirilor la materiale.

În ultimul an, locuințele au devenit semnificativ mai inaccesibile. În medie, în București, prețurile la apartamentele noi au crescut cu aproximativ 19%, în timp ce salariul mediu a crescut cu 15,55%. Doar în luna iunie a acestui an, conform datelor agregate de INS, prețul mediu de vânzare a fost de 1601 euro/mp, respectiv 1963 euro/mp la locuințele noi. Pe de altă parte, salariul mediu net, în aceeași lună, a fost de 3977 de lei sau aproximativ 804 euro.

Câți ani muncești pentru un apartament în România

Câți ani muncești pentru un apartament în România

Cât muncești să-ți iei un apartament cu două camere, cu o rată cât un salariu mediu

Pornind de la cifrele de mai sus, în iunie 2022, avea nevoie de 10,17 ani sau 122 de salarii medii pentru achiziția unui apartament nou de 50 mp utili, în București. Pentru comparație, dacă ne uităm la criza economică din 2008, când a explodat bula imobiliară, avea nevoie de 393 de salarii medii pe economie pentru același privilegiu de a-ți cumpăra un apartament sau 33 de ani.

Dincolo de salariu mediu național, Blitz Imobiliare a făcut o analiză cu salariul mediu în fiecare oraș și, folosind formula – Preț pe metru pătrat x suprafața utilă = cost achiziție apartament / salariu mediu = număr salarii medii necesare / 12 = număr ani necesari, pentru a crea tabelul de mai sus. Astfel aflăm că, deși ne confruntăm cu o explozie a ratelor din cauza ROBOR, situația este totuși mai optimistă decât în urmă cu 15 ani. În acest efort statistic s-a folosit ca referință un apartament de 2 camere cu o suprafață utilă de 50mp. În ceea ce privește indicele de pe ultima coloană, de accesibilitate, cu cât acesta se apropie de 1, achiziția unei locuințe este mai accesibilă, cu cât merge în direcția opusă, procesul este mai dificil.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele