Câți ani lucrează românii, de-a lungul vieții: paradoxal, muncim mai puțin decât alți europeni
Cu toții ne plângem de faptul că munca ne ocupă cea mai mare parte a timpului și că reușim cu greu să ne separăm atribuțiile profesionale de viața personală. Cu toate acestea, statisticile arată că, în medie, un român muncește de-a lungul vieții mai puțin decât mulți alți europeni.
Potrivit celor mai recente date furnizate de Eurostat, românii dedică muncii, în medie, 31,3 ani din viață. Pare mult, pare puțin? Nu știm, cert este că alți europeni muncesc ani mai mulți decât noi, de-a lungul existenței lor. Este cazul olandezilor, de exemplu, pentru care analiza Eurostat indică faptul că munca reprezintă peste 40 de ani din viață. În egală măsură, tot peste 40 de ani muncesc și danezii sau suedezii, ne mai spune Eurostat.
Dacă analizăm media anilor de muncă la nivel european, vedem că suntem cu destul de mult timp sub cât se muncește, în general, în blocul comunitar. Media Uniunii Europene este de 36 de ani, adică atât muncesc, în principiu, angajații de pe bătrânul continent, într-o viață.
În Țările de Jos, media anilor de muncă este de 42,5 ani, în Suedia de 42,3 ani, în Danemarca de 40,3 ani, în Grecia de 32,9 ani și în Italia de 31,6 ani.
Poate că din cauza asta avem salarii mici, fiindcă muncim puțin
Deși nu are cum să fie pe placul nostru această statistică a Eurostat, ar putea fi o conexiune directă între anii de muncă și nivelul salarial sau satisfacția financiară a muncii noastre, de-a lungul vieții. Nu de puține ori, românii se plâng de faptul că sunt slab remunerați în comparație cu alte state, dar iată că în acele state pe care adesea le dăm exemplu de prosperitate, oamenii muncesc mult mai mult timp!
Cu toate acestea, românii nu muncesc mai puțin din cauză că sunt leneși, ci pentru că atât ne permitem, pe fondul unor factori foarte variabili de la o țară la alta, cum ar fi speranța de viață. În statele cu medii foarte mari ale anilor munciți, oamenii trăiesc mai mult, deci practic au mai mult timp să stea în câmpul muncii, spre deosebire de noi.