Cât se câștigă, de fapt, în IT și de ce e mai convenabil să te angajezi în România, nu în Occident
Știm cu toții că, atunci când realizăm un top al domeniilor de activitate unde se plătesc cele mai generoase salarii, industria IT domină orice analiză.
Doar că salariile nu sunt uniforme la nivel european. În Occident, față de România, nivelul lor e mai ridicat. Cu toate acestea, vom vedea în rândurile de mai jos, de ce ești mai avantajat de un job aici.
Potrivit datelor unui studiu realizat de Codecool, privind topul salariilor din IT în 2022 în Europa, ajustate la indicele de nivel de trai, se pare că angajații din România, deși nu au cele mai mari salarii, beneficiază de un cost mai ieftin de viață. Practic, salariile sunt mai mici, dar și cheltuielile sunt pe măsură, motiv pentru care poate fi mai convenabil să fii plătit de o firmă locală, decât să pleci în străinătate, unde viața de zi cu te costă mai mult.
Analiza citată ne arată că România ocupă locul 16 în topul salariilor ajustate pentru programatorii junior. Concret, este vorba despre cât se câștigă, raportat la nivelul de trai.
La noi e mai bine decât la unguri, la bulgari sau polonezi
De altfel, ne mai arată sursa citată, la noi un programator junior, fără experiență, câștigă un salariu net anual estimat la 11.300 euro. Astfel, suntem pe locul 25 în topul salariilor.
State precum Ungaria, Bulgaria, Polonia sau Lituania sunt în urma României, cu un raport mai slab decât al nostru la acest capitol.
Referindu-ne la salariile ajustate la nivelul de trai din țările analizate, România urcă câteva poziții, ajungând să ocupe locul 16, semn că e mai convenabil să câștigi bani aici și să trăiești aici.
Țările cu un index mai mic ajung să ofere o putere mai mare de cumpărare, ne aplică specialiștii.
„Domeniul IT te primește cu brațele deschise fie că ai 18 ani și îți începi acum cariera, sau ai 40+ și ai decis că vrei să faci o schimbare. Cursurile noastre se remarcă prin garanția unui job de programator junior, cu un salariu anual brut de 16.700 – 20.900 euro, o valoare care depășește nivelul mediu și demonstrează că tehnologiile învățate, experiența practică dobândită în școală, soft skill-urile și trainingul pe zona de HR fac diferenta atunci când codecoolerii își negociază salariul cu companiile partenere.”, a continuat Claudia Tamași de la Codecool Romania.