03 aug. 2022 | 09:39

Cât s-a scumpit mâncarea în România: pe ce dăm cei mai mulți bani

ACTUALITATE
Cât s-a scumpit mâncarea în România: pe ce dăm cei mai mulți bani

Prețurile au explodat aproape peste tot, iar mâncarea nu face excepție. Unele alimente s-au scumpit chiar și cu 39%. Cu toate astea, România este printre statele membre cu scumpiri moderate la principalele produse alimentare. În țara noastră, produsele de bază sunt cu 15,5% mai scumpe.

Făcând o comparație între luna iunie 2022 față de aceeași lună a anului trecut, cele mai semnificative creșteri de prețuri la toate produsele alimentare de bază luate împreună au avut loc în Lituania, de 28,6%. Pe de altă parte, cele mai mici creștere de prețuri au fost în Franța, unde mâncarea s-a scumpit în medie cu 6,4%, potrivit celor mai recente date publicate de Comisia Europeană.

Mâncarea s-a scumpit în România moderat

În topul celor mai mari scumpiri din România se numără uleiul, care s-a scumpit cu 39.4%, urmat de pâine și cereale, cu 23.1%. Apoi, peștele și fructele de mare costă cu 15.3% mai mult decât anul trecut, iar legumele, cu 14.8%.

De asemenea, laptele, brânza și ouăle sunt mai scumpe cu 14.7%. Mai mult, românii plătesc cu 12.6% mai mult pe carne, iar pe zahăr, gem, miere și ciocolată dau cu 11.5% mai mult decât în 2021. În plus, fructele s-au scumpit cu 5.1%.

Prețurile din magazine la alimente sunt departe de a reflecta creșterea prețurilor mărfurilor alimentare observată în ultimele 18 luni, situația observându-se în toate statele UE, inclusiv România.

Sunt vești foarte proaste pentru români după ce s-a aflat prețurile alimentelor vor crește cu încă 23% în acest an, din cauza prețurilor mai mari la combustibili, la curent electric și la îngrășăminte, susțin experţii unei companii specializate în riscuri. Cele mai mari creșteri de preț de până acum s-au înregistrat la cartofi, de aproape 50%, şi la făină şi mălai, cu mai bine de 30%.

Avertismentul cu privirea la creșterea prețurilor vine de la experții unei companii specializate în calcul de risc, care anunță că până la sfârșitul anului prețurile alimentelor vor mai crește cu încă 23%, în contextul majorării generale a costurilor cu gazele, combustibilul, dar și cu curentul electric.