27 apr. 2022 | 10:42

Cât mai cresc prețurile, până când continuă criza energetică și a alimentelor: avertismentul experților

ACTUALITATE
Cât mai cresc prețurile, până când continuă criza energetică și a alimentelor: avertismentul experților

În 2022, inflația a explodat la nivel global. Prețurile la energie sunt mai mari ca niciodată și se discută din ce în ce mai des de o criză alimentară de proporții, amplificată mai ales de invadarea Ucrainei de către Rusia. Situația este complicată și nu se va remedia curând.

Într-o perioadă în care prețurile la alimente și energie au suferit deja o serie stufoasă de scumpiri, acestea au fost amplificate de războiul din Ucraina, iar incertitudinile din piață nu fac decât și mai dificilă viața persoanelor vulnerabile financiar. Dacă previziunile oficialilor de la Banca Mondială se dovedesc a fi corecte, abia la sfârșitul anului 2024 s-ar mai putea îmbunătăți câte ceva în materie de prețuri.

Războiul din Ucraina, ”cireașa de pe tort” în creșterea scumpirilor

„Războiul din Ucraina a provocat un şoc major pe pieţele produselor de bază şi a modificat fizionomia schimburilor, a producţiei şi a consumului la nivel mondial”, susţine Banca Mondială într-un raport publicat marţi. Autorii raportului estimează că „preţurile se vor menţine la niveluri istorice până la sfârşitul lui 2024”.

În același context, se insistă asupra faptului că scumpirile la energie din ultimii doi ani au fost cele mai semnificative de după criza petrolieră din 1973. ”La nivel global, este vorba de cel mai mare şoc asupra produselor de bază pe care l-am cunoscut după anii 1970”, adaugă instituţia financiară internațională.

„Acest şoc este agravat de recrudescenţa restricţiilor pentru comerţul cu produse alimentare, carburant şi îngrăşăminte”, este de părere vicepreşedintele Băncii Mondiale, Indermit Gill, adăugând că aceasta face să planeze „spectrul stagflaţiei”.

Dacă te afli în căutarea unor vești bune, după ce prețurile la energie se vor mai scumpi cu aproximativ 50% în acest an, urmează o scădere în 2023 și 2024, conform analiștilor de la Banca Mondială. Pe partea de produse non-energetice, metale și agricole, creșterea pe 2022 este undeva în jurul a 20%, urmată de o ieftinire în anii care urmează. ”Cu toate acestea, preţurile produselor de bază ar urma să rămână cu mult peste media din ultimii cinci ani şi, în cazul unui război prelungit sau al unor noi sancţiuni împotriva Rusiei, ar putea deveni şi mai ridicate şi mai volatile decât se preconizează în prezent”, a avertizat Banca Mondială.
La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele