25 mai 2022 | 16:22

Cât de tare ar trebui să ne temem de recesiune: ce s-ar întâmpla, de fapt, dacă ar veni peste noi

ACTUALITATE
Cât de tare ar trebui să ne temem de recesiune: ce s-ar întâmpla, de fapt, dacă ar veni peste noi

La nivel global, economiile lumii dau semne de deteriorare, pe fondul crizei inflaționiste, a crizei energetice și a presiunilor geopolitice generate de războiul din Ucraina. Toate aceste dificultăți vin după doi ani de pandemie extrem de dificili și păguboși pentru bugetele naționale. În acest context, cât de veridic e scenariul intrării în recesiune pentru marile economii globale?

Chiar dacă ne confruntăm cu multiple probleme economice, se pare că nu am intrat în recesiune, iar unii lideri de la vârful instituțiilor economice mondiale afirmă că nu e cazul să vorbim despre recesiune momentan. Totuși, tot ei subliniază că acest scenariu nu poate fi exclus complet din discuție, doar că momentan mai există optimism!

O astfel de părere ne este împărtășită de șefa Fondului Monetar Internațional, Kristalina Georgieva.

La Forumul economic mondial (WEF) de la Davos s-a discutat despre o posibilă recesiune

Oficialul a fost întrebat, în cadrul WEF, dacă anticipează o recesiune a marilor economii la nivel mondial.

„Nu, nu în acest moment. Dar asta nu înseamnă că iese din discuţie”, a răspuns șefa FMI.

Un semnal similar de încredere în economie a venit, de curând, și de la guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu.

Oficialul nostru susține că România nu este astăzi în recesiune tehnică și nici nu există perspectivele unui astfel de scenariu.

„Nu suntem (în recesiune – n. r.) şi nu cred că economia românească va intra în recesiune, dar o activitate economică în jur de 2%, 2 şi ceva la sută, cam cât găsim şi în rapoartele Fondului şi ale Băncii Mondiale cred că acolo vom ajunge. Mai depinde şi de anul agricol. Nu suntem în recesiune…Nu ne pregătim de nimic negru. Lucrurile sunt încă sub control. Avem o problemă majoră în domeniul fiscalităţii, trebuie să o rezolvăm – domeniul fiscalităţii, că acolo sunt presiunile cele mai mari – şi de ea trebuie să ne ocupăm”, a spus Isărescu, întrebat dacă România va intra în recesiune.

Asta nu înseamnă, totuși, că țara noastră nu se confruntă cu diverse probleme economice pentru care factorii de decizie trebuie să găsească soluții în perioada următoare.

„Avem deficit pe partea comercială, din păcate şi la produsele agricole, dar poate să fie explicat şi prin importul de tehnologie. Dar nu. Multe dintre importurile pe care le face România se fac în oraşele mari şi bogate ale ţării (…) Uitaţi-vă la promoţiile de Crăciun! Nu găseşti un produs românesc acolo. Aşa vrem să trăim. Călătoriile în străinătate. Nu spun că e rău. Toată lumea visa la asta, dar asta este o realitate. Dar să ajungem noi să fim exportator net, adică să avem surplus în servicii datorită transportului internaţional eu nu visam.

Deci, mai multe părţi ale economiei merg. Nu sunt pregătit acum să vă dau toate datele, dar economia merge. Avem o problemă majoră: 26 -27% din PIB venituri bugetare nu au cum să acopere cheltuieli de 40 – 40 şi ceva la sută ‘a la longue’. Şi se întâmplă de când am fost premier, deci le ştiu pe dinafară. Acelaşi tip de discuţii, încercăm să luăm de acolo să o împingem acolo. Acolo e o problemă structurală. Deci, economia încă merge”, a mai afirmat Mugur Isărescu.

Ce înseamnă, de fapt, o recesiune și care ar fi consecințele

O recesiune tehnică nu este de dorit într-o țară. Aceasta presupune doua trimestre consecutive de scădere a PIB comparativ cu trimestrul anterior.

Termenul definește, per ansamblu, o încetinire a activității economice dintr-o țară și descrie o situație mai puțin gravă decât cea a unei crize economice sau a unei depresiuni, însă marchează, conform Biroul Național de Cercetare Economică (NBER) din SUA, „un declin semnificativ al activității la nivel național, care durează mai mult de câteva luni și este vizibil prin scăderea produsului intern brut, a veniturilor reale ale populației, a numărului de angajați din economie, a producției industriale și a vânzărilor cu amănuntul și cu ridicata”.

Acestea fiind spuse, populația ar avea destul de mult de suferit, pe partea financiară, dacă am intra în recesiune tehnică! Din cate vedem, cea mai mare problemă ar fi scăderea veniturilor și rata șomajului.