Cât de rău o duc europenii în 2022: totul pornește de la prețurile mărite

Cât de rău o duc europenii în 2022: totul pornește de la prețurile mărite

În al doilea trimestru al anului 2022, majoritatea cetățenilor din statele membre UE care au participat la colectarea trimestrială de date privind condițiile de viață au raportat dificultăți tot mai mari de a duce un trai bun, comparativ cu trimestrele precedente. Europenii au pus accent pe creșterea prețurilor de la începutul anului 2022.

Aceste informații vin din datele privind impactul COVID-19 asupra condițiilor de viață și este rezultatul unei colectări de date nou concepute, cu participarea a 11 state membre. Primele rezultate ale acestei colecții au fost lansate în iunie, conform Eurostat.

Europenii nu o duc bine

În al doilea trimestru al anului 2022, ponderea populației care pot trăi bine cu ușurință sau foarte ușor a variat de la 3,6% în Bulgaria la 40,5% în Finlanda. Ponderea a scăzut în comparație cu trimestrul precedent în toate cele nouă țări pentru care sunt disponibile date, cu excepția Italiei (+0,3 puncte procentuale (pp) ). Cea mai mare scădere a ponderii populației care poate duce un trai bun cu ușurință sau foarte ușor în al doilea trimestru al anului 2022, față de trimestrul precedent, s-a înregistrat în Slovenia (-4,4 pp) și Austria (-4,0 pp).

Cu toate acestea, ponderea populației capabile să se descurce cu mare dificultate sau cu dificultate a crescut de-a lungul trimestrului. În al doilea trimestru din 2022, această pondere a crescut în comparație cu primul trimestru din 2022 în toate țările participante, cu excepția Sloveniei și Finlandei, unde a scăzut cu 0,1 pp, respectiv 0,5 pp. În același trimestru, cele mai mari creșteri ale acestei ponderi au fost înregistrate în Franța (+5,6 pp) și Austria (+2,7 pp).

Ponderea populației care a reușit să facă față cu mare dificultate sau cu dificultate a variat între 11,0% în Finlanda și 39,8% în Bulgaria. Datele arată că mai mult de una din cinci persoane a avut mari dificultăți sau dificultăți de trăi bine în Bulgaria, Slovacia, Italia și Franța.