În al doilea trimestru al anului 2022, majoritatea cetățenilor din statele membre UE care au participat la colectarea trimestrială de date privind condițiile de viață au raportat dificultăți tot mai mari de a duce un trai bun, comparativ cu trimestrele precedente. Europenii au pus accent pe creșterea prețurilor de la începutul anului 2022.
Aceste informații vin din datele privind impactul COVID-19 asupra condițiilor de viață și este rezultatul unei colectări de date nou concepute, cu participarea a 11 state membre. Primele rezultate ale acestei colecții au fost lansate în iunie, conform Eurostat.
Europenii nu o duc bine
În al doilea trimestru al anului 2022, ponderea populației care pot trăi bine cu ușurință sau foarte ușor a variat de la 3,6% în Bulgaria la 40,5% în Finlanda. Ponderea a scăzut în comparație cu trimestrul precedent în toate cele nouă țări pentru care sunt disponibile date, cu excepția Italiei (+0,3 puncte procentuale (pp) ). Cea mai mare scădere a ponderii populației care poate duce un trai bun cu ușurință sau foarte ușor în al doilea trimestru al anului 2022, față de trimestrul precedent, s-a înregistrat în Slovenia (-4,4 pp) și Austria (-4,0 pp).
Cu toate acestea, ponderea populației capabile să se descurce cu mare dificultate sau cu dificultate a crescut de-a lungul trimestrului. În al doilea trimestru din 2022, această pondere a crescut în comparație cu primul trimestru din 2022 în toate țările participante, cu excepția Sloveniei și Finlandei, unde a scăzut cu 0,1 pp, respectiv 0,5 pp. În același trimestru, cele mai mari creșteri ale acestei ponderi au fost înregistrate în Franța (+5,6 pp) și Austria (+2,7 pp).
Ponderea populației care a reușit să facă față cu mare dificultate sau cu dificultate a variat între 11,0% în Finlanda și 39,8% în Bulgaria. Datele arată că mai mult de una din cinci persoane a avut mari dificultăți sau dificultăți de trăi bine în Bulgaria, Slovacia, Italia și Franța.