Cât de mult te ajută, de fapt, să dai o resetare din fabrică dacă vrei să scapi de viruși
Virușii și alte programe malware sunt o realitate nefericită a epocii moderne. Dacă ai căzut pradă, una dintre soluțiile recomandate este să faci o resetare din fabrică.
Interesant este că numele de „resetare din fabrică” sugerează că dispozitivul tău va reveni la aceeași stare ca atunci când ți-a fost livrat sau când l-ai cumpărat. Dar acest lucru nu este întotdeauna adevărat din punct de vedere tehnic, în special în cazul telefoanelor și tabletelor care au un sistem de operare actualizat.
Firește, poți scăpa de aproape toți virușii și alte programe malware făcând o resetare din fabrică. Prin readucerea sistemului de operare la starea inițială, opțiunea de resetare din fabrică elimină fără să vrea orice programe sau fișiere infectate de pe dispozitiv.
În fiecare an, virușii devin tot mai sofisticați, iar infractorii cibernetici găsesc noi modalități de a infecta dispozitive din toată lumea.
Ce se întâmplă dacă virusul revine chiar și după resetarea din fabrică
Dacă dispozitivul tău a fost infectat cu programe malware care continuă să revină chiar și după o resetare din fabrică, există posibilitatea să ai de-a face cu unul dintre următoarele scenarii:
Backup-ul tău este infectat și, de îndată ce încerci să îl restaurezi pe dispozitivul proaspăt resetat, malware-ul trece pe dispozitiv și îl reinfectează.
O altă posibilitate este ca malware-ul să fi invadat partiția de recuperare a dispozitivului tău.
Unele programe malware de ultimă generație se pot adăposti chiar și în perifericele sistemului, cum ar fi adaptoarele Wi-Fi sau camerele web.
Unul dintre primele lucruri pe care le poți încerca, dacă ce te confrunți cu programe malware care continuă să supraviețuiască și după resetarea din fabrică, este să scanezi unitatea care conține backup-ul.
De asemenea, poți utiliza un disc de salvare pentru a-ți inspecta amănunțit dispozitivul, inclusiv partiția de recuperare, pentru a te asigura că nu se ascunde nimic neplăcut acolo.