Trucuri Windows – de ce să nu-ți scanezi PC-ul de viruși și când ar fi cazul să o faci

Trucuri Windows - de ce să nu-ți scanezi PC-ul de viruși și când ar fi cazul să o faci

În urmă cu 14, 15 ani, o dată pe săptămână, îmi scanam sistemul cu o serie de soluții antivirus. Vroiam să fiu sigur că nu este infectat. Între timp, această practică a devenit mai inutilă ca niciodată. Un antivirus bun scanează în permanență, iar dacă nu ești atent, deschizi orice atașament și dai click pe linkuri dubioase, oricum nu te salvează nimic.

Decât să petreci o oră pe săptămână scanându-ți PC-ul cu un antivirus, mai bine îți faci un obicei din a face o copie de siguranță pentru fișierele importante, ca să nu le pierzi, în eventualitatea unei infecții cu ransomware. Eventual, asigură-te că antivirusul pe care îl ai este actualizat, chiar și dacă este cel ”din fabrică”, de la Microsoft. Apropo, recomand Windows Defender din toată inima, mai ales dacă utilizator de Windows 10 sau Windows 11.

De ce să nu-ți scanezi calculatorul cu un antivirus

Orice antivirus modern, chiar și cel inclus în Windows, în cazul în care nu-ți faci un scop în viață din a-l dezactiva, în mod implicit, îți scanează PC-ul în permanență, în timp real. Din acest motiv, în cea mai mare parte a timpului, îți poți ignora antivirusul fără nicio consecință neplăcută. Dacă există vreun motiv să-ți faci griji, vei fi notificat în legătură cu asta, indiferent dacă este vorba de o potențială problemă cauzată de un document pe care l-ai primit pe email sau de un program pe care l-ai instalat fără să-ți dai seama.

Pe de altă parte, ar trebui să-ți scanezi sistemul complet în secunda doi, după ce ți-ai instalat un antivirus, mai ales dacă nu ai avut altul înainte. Astfel, vei stai liniștit că nu ai acumulat fișiere malițioase în perioada în care ai ignorat securitatea digitală. În același timp, dacă antivirusul pe care îl ai nu a reușit să deviruseze un document important și doar l-a băgat în carantină, actualizează-ți manual antivirusul (alt proces care implicit se petrece automat) și scanează-ți încă o dată sistemul, să fii sigur că nu a scăpat vreo ”rădăcină” pe undeva. În cel mai rău caz, poți să-ți scanezi ocazional sistemul cu un alt antivirus sau antimalware dacă îl simți semnificativ mai lent decât de obicei, iar experiența ta online a devenit mult mai încărcată de reclame sau ferestre pop-up. Pentru astfel de situații, recomand Malwarebytes sau Adwcleaner. Din nou, însă, nu-ți fă un obicei din a-ți scana PC-ul, în 99% din cazuri este o pierdere de timp.