26 iul. 2022 | 18:50

Cât de gravă e seceta în România și cât timp ne va afecta

ACTUALITATE
Cât de gravă e seceta în România și cât timp ne va afecta

Se pare că este cea mai gravă secetă din istorie. Seceta afectează producţiile agricole ale României din acest an, dar va avea impact şi asupra următorului an agricol.

Conform preşedintelui Asociaţiei Fermierilor din România (AFR), Daniel Botănoiu, citat de Agerpres, lucrările nu vor putea fi executate la timp şi de calitate. Botănoiu consideră că sistemul de irigaţii ar trebui adaptat la noile tehnologii care să aibă eficienţă maximă pentru plante, însă ar trebui utilizate şi soiuri de plante tolerante la secetă.

„Trebuie să avem în vedere culturile de toamnă şi pe cele din primăvara acestui an când discutăm de anul agricol în deplinătatea sa. Dacă în cazul cerealelor au fost rezultate ceva mai bune, dar şi aici discutăm de diminuări de 35% faţă de anul anterior, în cazul culturilor din primăvara acestui an situaţia este grea. Sigur că sistemul de irigaţii ajută atât cât există apă în râuri, lacuri interioare, pânza freatică sau chiar fluvii, apă disponibilă pentru agricultură”, a declarat pentru aceeași sursă preşedintele AFR, Daniel Botănoiu.

Seceta lovește România

Tot acesta a mai precizat că trebuie regândit sistemul de irigaţii cu adaptarea sa la nou, la noi tehnologii care să aibă eficienţă maximă pentru plante: “Important este şi soiul sau hibridul utilizat, care trebuie să fie tolerant la secetă, dar să utilizeze şi el la maximum această resursă epuizabilă. Este un an agricol extrem de greu, mult mai greu decât anul 2020, mai ales că discutăm de un deficit hidric major, avem secetă pedologică şi cantităţi infime de apă la dispoziţie. Acum se vede cel mai bine lipsa investiţiilor din ultimii ani în sistemul de irigaţii, deşi există un program cu bani suficienţi pentru realizarea acestor lucrări”.

Ca referință, cele mai afectate culturi sunt cele însămânţate în primăvara acestui an: porumb, floarea soarelui, soia, furajele, legumele, dar în egală măsură sunt afectate şi păşunile. Deocamdată, nu se pot face estimări în privinţa suprafeţei afectate de secetă, aceste date urmând să fie anunţate de comisiile de constatare a pagubelor înfiinţate la nivel de judeţ.

România se află într-o situație foarte dificilă când vine vorba de temperaturile extreme și absența precipitațiilor. Seceta face ravagii în mai multe regiuni ale țării, iar perspectivele nu sunt deloc optimiste.

Ion Sandu este președintele Societății Meteorologice Române. Din această poziție, înțelege foarte bine nu doar efectele dezastruoase pe termen lung ale condițiilor meteo, dar și probabilitatea ca lucrurile să meargă într-o direcție semnificativ mai rea, înainte să se îmbunătățească. Un lucru este însă sigur, seceta în România este doar la început, iar vremurile cu adevărat grele nici măcar nu au început. În teorie, Guvernul trebuie să se organizeze pentru niște măsuri clare. În practică, pisica moartă se plimbă dintr-o parte în alta, în timp ce culturile agricultorilor sunt la pământ și nu se mai ridică.