12 apr. 2022 | 14:02

Cât costă un sistem de panouri solare și de câte ai nevoie pentru a acoperi o casă, ca să înlocuiești gazele și electricitatea

ACTUALITATE
Cât costă un sistem de panouri solare și de câte ai nevoie pentru a acoperi o casă, ca să înlocuiești gazele și electricitatea

Pentru a afla răspunsul la întrebarea cât costă un sistem de panouri solare trebuie să iei în calcul consumul de energie, suprafața și tipul acoperișului.

Consumul de curent electric îl poți determina verificând facturile de energie electrică din ultimul an, în special consumul în kWh, acesta fiind numărul de care ai nevoie pentru a stabili câtă energie trebuie să producă panourile pe oră pentru a alimenta consumabilele din casă. Tipul și suprafața utilă a acoperișului le poți afla cu ușurință din planul casei.

De câte panouri solare am nevoie pentru casă?

Ca exemplu, locuința are un consum mediu de 300 kW pe lună, dacă împărțim acest număr la 30 de zile (media lunară) rezultă un consum zilnic de 10kWh. Mai departe împărțim cei 10 kWh la un coeficient de 3,3, reprezentând media zilnică anuală, și reiese că puterea instalată necesară panourilor pentru a produce energia de care avem nevoie este de 3 kWp (3000Wp).

Pentru a stabili în final numărul de module solare care urmează a fi montate se efectuează un calcul simplu prin care se împarte puterea maximă instalată la capacitatea panourilor. Să luăm ca exemplu un kit pentru iluminat, alimentare TV, receiver satelit și frigider, alcătuit din panouri fotovoltaice policristaline de 150W buc. În urma calcului rezultă că vom avea nevoie de 20 de panouri montate pentru a produce curent electric (3.000 : 150 = 20).

Cât pot economisi cu ajutorul panourilor solare?

În medie, cu un sistem de panouri solare poți economisi până la 30% din costurile facturii la energie, iar în ceea ce privește amortizarea, în aproximativ 5 ani te poți bucura de energia produsă de panouri fără costuri.

Sistemele hibrid pot economisi până la 80% din costuri, dacă vei adăuga și o baterie solară performantă. Desigur această estimare diferă în funcție de tipurile de module instalate și dimensiunea acestora.

De regulă, investiția inițială într-un sistem de panouri ajunge să fie amortizată în cca. 5-10 ani. Această variabilă depinde însă foarte mult de calitatea și performanța modulelor solare, dar și de sistemul ales. Cu cât sunt mai bune panourile, cu atât vei reuși să amortizezi mai repede banii investiți.

Este casa ta potrivită pentru panouri solare?

Acestea sunt condițiile optime pentru instalarea panourilor solare domestice:

  1. Orientare spre sud: aceasta este cea mai bună situație posibilă pentru a obține o lumină solară maximă. Chiar dacă nu este cazul, vei reduce totuși factura la electricitate.
  2. Inclinație între 15º și 45º. Dacă unghiul acoperișului tău nu se află între aceste cifre, structurile ar trebui plasate corespunzător pentru a realiza acest unghi.
  3. Teren regulat și pătrat. În ceea ce privește dimensiunea, aproximativ 40 de metri pătrați de acoperiș sunt suficienți.
  4. Zonă fără umbră. Dacă nu există clădiri în jur și nu există copaci, atunci clădirea ta este chiar mai potrivită.

Aceste puncte definesc o situație idilică. Chiar dacă nu sunt îndeplinite toate cerințele, instalarea panourilor solare pe casa ta ar putea fi totuși la fel de profitabilă, deoarece prețul actual face mai ușoară obținerea rentabilității investiției, fără a menționa valoarea adăugată pe care o oferă casei tale.

Recomandări pentru alegerea panourilor solare economice

Am și câteva recomandări pentru a îți ușura munca de a alege panouri solare accesibile:

  1. Nu te mulțumi cu prima opțiune. Vorbește cu mai mulți instalatori pentru a compara bugetele. Astfel vei evita estimările umflate.
  2. Consultați inginerii experți și opiniile consumatorilor cu privire la echipamente și producători. Poate că în cazul tău nu este necesară o investiție în echipamente de top.
  3. Pe lângă preț, ia în considerare și alte avantaje asociate costurilor.
  4. De asemenea, ar trebui să studiezi și atenția pe care compania în cauză o acordă înainte și după instalare.
  5. Nu în ultimul rând, asigură-te că panourile pe care le cumperi sunt certificate CE. Dacă nu respectă normele de siguranță, cea mai ieftină opțiune ar putea fi cea mai scumpă.

Care sunt costurile unei sistem de panouri solare?

Stabilirea prețului este ultimul pas înainte de a te decide dacă urmează să investești sau nu într-un sistem de panouri. Am lăsat răspunsul la această întrebare la final, pentru că înainte de a calcula costurile este necesar să cunoști alte date precum consumabilele din casă și cât consumă acestea, suprafața acoperișului și de câte panouri ai nevoie pentru a obține atât curent electric cât consumi.

Un sistem complet poate ajunge chiar și la 1.600 de euro per kilowatt instalat, în timp ce sistemele mai ieftine, sub 1000 euro nu îți vor garanta neapărat o calitate bună a echipamentelor. În următoarele rânduri îți vom prezenta câteva prețuri orientative care sperăm că îți vor fi de folos.

Un sistem off-grid ce alimentează un frigider de 30-40 Watti, un televizor și 4 becuri LED pornește de la 1100 euro.

Costurile pentru un sistem on-grid montat pe acoperiș pornesc de la 0.8 -1 eur./watt peak (Wp). Estimativ prețul unei instalații solare începe de la 3.200 euro. Dacă alegi să încorporezi și o baterie solară în sistemul tău un calcul de început pornește de la 1100-1500 euro per kilowatt  instalat, fără TVA.

Acestor cifre li se adaugă montajul, care poate diferi în funcție de dificultatea de instalare și echipa care se ocupă de aceasta, precum și avizele și proiectarea care, și ele, presupun un cost suplimentar.