16 aug. 2022 | 13:29

Cât câștigi în plus, dacă pleci la muncă în străinătate? Fug câinii cu covrigii în coadă sau nu

ACTUALITATE
Cât câștigi în plus, dacă pleci la muncă în străinătate? Fug câinii cu covrigii în coadă sau nu

Mulți români caută joburi în afara țării, încurajați de ideea unui trai mai bun, a unor salarii mai generoase și a unor condiții de viață optime, prielnice pentru dezvoltare.

Foarte mulți dintre noi trăim convinși de ideea că în afară, în special în țările din Vestul Europei, salariile sunt mult mai mari și, astfel, oportunitățile de a-ți depăși condiția sunt mai numeroase.

Pe de altă parte, există și români care susțin că nici în afară „nu fug câinii cu covrigii în coadp” sau că „oricât de rea ar fi pâinea, mai bine s-o mănânci în țara ta”.

Vorbim despre percepții diferte, despre exerpeințe diverse ce au conturat mentalități diametral opuse, dar realitatea poate fi doar una și cel mai bine este să o culegem din cifre, nu din impresii.

Prin urmare, să analizăm un clasament deosebit de interesant, realizat de Eurostat. În acest clasament sunt incluse țările care au cele mai mici salarii minime din cadrul Uniunii Europene și, din păcate, țara noastră se pare că ocupă un loc fruntaș, semn că angajații noștri sunt destul de slab plătiți, de fapt, printre cei care au cele mai mici salarii.

Să începem cu situația cea mai critică, pe care o regăsim la vecinii bulgari, conform Eurostat. Aici e cel mai mic salariu minim din Europa, respectiv 363 euro/lună.

Clasamentul e completat, în creștere, de Letonia cu 500 euro și de Ungaria cu 503 euro. Urmăm noi, cu un salariu minim de 515 euro, datele fiind valabile pentru luna iulie, pentru acuratețea informației. Revenind la topul nostru cu țările unde angajații au cele mai mici salarii minime din UE, aflăm că acesta e completat de Croația cu 622 de euro lunar și Polonia cu 641 euro.

Țara unde salariul minim sare de 2.000 de euro lunar

La polul opus avem statele unde salariile minime au mai multe cifre și se ridică la sume pe care la noi în țară nici persoanele înalt calificate nu le văd pe fluturașul de salariu întotdeauna.

De exemplu, în Luxembourg salariul minim pe economie este de 2.313 euro/lună. Pe locul al doilea în acest top al salariilor generoase regăsim Belgia, cu 1.842 euro. De altfel, nici pentru irlandezi nu e arată deloc rău cifrele, ei având un salariu minim pe economie calculat de Eurostat la 1.774 euro.