Cât câștigă majoritatea românilor, de fapt: salariul s-a schimbat de la o lună la alta, conform experților

Cât câștigă majoritatea românilor, de fapt: salariul s-a schimbat de la o lună la alta, conform experților

În România, nu mai există de mult timp o clasă de mijloc autentică. Majoritatea românilor sunt într-o sărăcie lucie, în timp ce 1% câștigă cât toți ceilalți. Chiar și în acest context, media te ajută să înțelegi direcția spre care se îndreapta țăra.

Institutul Național de Statistică publică la intervale regulate de timp date legate de situația financiară a românilor. Cu această ocazie, aflăm că salariul mediu net a crescut în luna iunie a acestui an până la 3977 de lei, cu 1,2% mai mult decât în luna anterioară sau 49 de lei. Dacă ne uităm la valoarea brută, discutăm de o sumă de 6413 lei, cu 55 lei mai mult sau 0,9% comparativ cu luna anterioară.

Unde se câștigă cel mai mult în România, cum ajungi la un salariu de 10.000 de lei

Cel mai mare câștig salarial mediu net din România s-a înregistrat în activități legate de tehnologia informației, IT și servici informatice. Acolo vorbim de 9331 de lei, în medie. Cele mai mici salarii din țara noastră merg către angajații din industria fabricării de îmbrăcăminte. Este vorba de 2186 de lei. Dincolo de sumele efective, cele mai substanțiale creșteri de la o lună la alta s-au înregistrat la angajați din extracția cărbunelui superior și inferior – 24,2%, în agricultură – 22,1% și în industria alimentară – 23,2%.

„În cursul anului se înregistrează fluctuaţii ale câştigului salarial determinate, în principal, de acordarea premiilor anuale şi a primelor de sărbători (decembrie, martie/aprilie). Acestea influenţează creşterile sau scăderile în funcţie de perioada în care sunt acordate, conducând, în cele din urmă, la estomparea fluctuaţiilor câştigului salarial lunar la nivelul întregului an. Evoluţia câştigului salarial real depinde, atât de fluctuaţiile câştigului salarial mediu net, cât şi de rata inflaţiei”, menţionează INS.

În cazul de față, inflația ne-a adus în situația în care indicele câștigului salarial real din iunie 2022, în raport cu salariul din iunie 2021, a fost de 97,6%. Practic, salariile au scăzut în puterea reală de cumpărare. Pe același mecanism, dacă ne raportăm la octombrie 1990, de exemplu, indicele câștigului salariului real a fost de 223,7%.