13 apr. 2022 | 07:32

Cât ai de plătit la stat, dacă închiriezi un apartament sau o casă: care sunt taxele, penalitățile

ACTUALITATE
Cât ai de plătit la stat, dacă închiriezi un apartament sau o casă: care sunt taxele, penalitățile

La fel ca în cazul oricăror venituri pe care le câștigi pe teritoriul României, o parte din ei trebuie să ajungă la statul român, chiar și atunci când închiriezi o locuință. În contextul amenzilor usturătoare și al sancțiunilor aspre, ar fi bine să știi care sunt taxele și impozitele.

Pe marginea veniturilor din închirierea unui apartament sau a unei case, legislația din România este una cât se poate de clară. Veniturile din chirii sunt impozabile și trebuie supuse impozitări, ele fac parte, conform Codului Fiscal, din categoria veniturilor din cedarea folosinței bunurilor. Declararea lor la stat se face prin intermediul Declarației Unice, pe care trebuie să o depui exclusiv online, depusă prin Spațiul Privat Virtual sau SPV. Din punct de vedere legal, declarația trebuie completată în termen de 30 de zile de la încheierea contractului.

Câți bani merg la stat din chirie, în România

În trecut, trebuie declarat la Fisc și contractul de închiriere, dar nu mai este obligatoriu acum. O poți face, dar aceea este o procedură separată de cea a declarației veniturilor pe care o discutăm. Printre avantajele înregistrării contractului la fisc este faptul că documentul câștigă un titlu executoriu, iar proprietarul poate evacua mai rapid un chiriaș, atât pentru că nu-și plătește chiria, cât și pentru nerespectarea altor particularități contractuale.

Vizavi de taxare, impozitul de 10% este primul, întotdeauna. ”Important de reținut este însă cum se aplică această cotă de impozitare. Nu la venitul brut, din contract, ci la un venit net, din care se scad, potrivit codului, cheltuieli forfetare ce reprezintă 40% din brut. Mai departe, în ceea ce privește contribuția la sănătate, aceasta devine obligatoriu de plătit din momentul în care veniturile calculate prin scăderea cotei de 40% de mai sus, alături de alte venituri vizate de declarația unică (ca PFA, din drepturi de autor etc.), depășesc 12 salarii minime brute într-un an (30.600 de lei). Și cota de CASS este tot de 10%. Contribuția trebuie plătită și dacă persoana obține venituri din salarii, pentru care i se ia și acolo CASS.”, conform avocatnet.ro.

La capitolul sancțiuni, în prima fază, riști să plătești dobânzi și penalități, acestea reflectându-se în obligații de plată și mai mari. Din păcate, într-un caz extrem, nu este exclus să te trezești cu un dosar penal pentru evaziune fiscală, mai ales dacă un vecin îți face reclamație pe marginea subiectului.

Din prisma chiriașului, este bine de știut că el nu are nicio obligație fiscală la statul român din cauza faptului că a optat pentru această formă de cazare.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele