19 mart. 2022 | 10:35

Casca inteligentă care-ți “citește” gândurile: la ce ajută scanarea creierului

ACTUALITATE
Casca inteligentă care-ți “citește” gândurile: la ce ajută scanarea creierului

Te-ai întrebat vreodată ce se întâmplă în capul cuiva? Și eu. Și ar putea fi posibil să vedem în curând în interiorul creierului unei alte persoane, în afara unui cadru de laborator. Cu casca inteligentă creată de un startup american.

La începutul acestui an, startup-ul american Kernel a lansat o tehnologie purtabilă numită Kernel Flow, care folosește lumina în infraroșu, pentru a scana creierul oamenilor, iar un nou raport publicat în Physics World ne-a oferit puțin mai multe detalii despre căștile futuriste, care arată ca niște căști de metal sau un echipament VR funky, fără ochelari.

Tweetul de mai jos îl prezintă pe CEO-ul Kernel, Bryan Johnson, purtând el însuși căștile. Echipa Kernel a proiectat setul cu cască reglabil cu 52 de module lipite pe patru plăci de fiecare parte a capului. Fiecare are un laser înconjurat de șase detectoare hexagonale. Două lasere din interiorul sursei emit lumină la lungimi de undă diferite și le direcționează către creier, țintind scalpul. Detectoarele captează lumina reflectată, iar timpii de sosire a fotonilor sunt apoi înregistrați.

Dispozitivul folosește spectroscopie funcțională în infraroșu apropiat (TD-fNIRS), care a fost folosită de mult timp în imagistica creierului, dar vine cu o mulțime de obstacole, potrivit studiului lui Kernel.

La ce ajută casca inteligentă

„TD-fNIRS a fost considerat standardul de aur al dispozitivelor optice de imagistică cerebrală neinvazivă”, a scris echipa în cercetare. „Cu toate acestea, din cauza costului ridicat, complexității și factorului de formă mare, nu a fost la fel de adoptat ca alte sisteme”.

Kernel derulează mai multe studii cu sistemul Flow și fiecare are obiective diferite. Participanții ar putea alege dintre studii care utilizează imagini ale creierului, pentru a înțelege emoțiile, efectele secundare ale ketaminei, durata de atenție și multe altele. Unii oferă participanților compensații. Casca a fost testată pe subiecți non-umani.

Conform Physics World, rezultatele inițiale din studiile lui Kernel sunt promițătoare și punerea la dispoziția publicului a tehnologiei de imagistică a creierului ne-ar putea ajuta cu toții să ne înțelegem mai bine pe noi înșine și sănătatea noastră. Cu toate acestea, vor exista limitări. Echipa lui Kernel a spus că textura părului și tipul de piele pot afecta rezultatele și că această cască nu este încă la fel de practică precum un ceas inteligent sau un alt purtabil. Totuși, ei estimează că sistemele comerciale ar putea fi disponibile încă din 2024, ceea ce ar putea face imagistica cerebrală la fel de comună ca tehnologia care urmărește somnul, ritmul cardiac și mișcarea.