13 iul. 2022 | 07:49

Care sunt șansele să stăm în frig la iarnă, în România: anunțul oficial, ce se întâmplă cu depozitele de gaze

ACTUALITATE
Care sunt șansele să stăm în frig la iarnă, în România: anunțul oficial, ce se întâmplă cu depozitele de gaze

În contextul crizei gazelor naturale la nivel european, mulți români sunt îngrijorați, pe bună dreptate, care va fi situația cu accesul la căldură și apă caldă pe parcursul verii viitoare. Pe marginea acestui subiect, avem acum și o poziție oficială.

În ultimele săptămâni, autoritățile române au dus o mare parte din producția internă de gaze naturale în depozitele pentru la iarnă, ca să nu avem vreo problemă, să nu riscăm vreo penurie. Efortul respectiv se pare că a fost un succes, iar dacă lucrurile se mențin în forma actuală, România va avea suficient gaz în depozitele naționale, pentru a fi acoperit necesarul energetic pentru iarnă. Confirmarea a venit de la premierul României, Nicolae Ciucă.

Cum stăm cu gazele naturale în România

Marți, nu mai puțin de 70% din producția internă de gaze naturale s-a dus către depozitele naționale.

„În acest moment, depozitele de gaz metan ale ţării sunt 47% pline, ceea ce înseamnă că ţara noastră a acţionat mult mai repede decât calendarul pe care l-a stabilit Comisia Europeană pentru statele membre. Ţinta pentru 1 august este de 46%, iar România a depăşit-o încă din prima jumătate a lunii iulie. Suntem înaintea calendarului european de acumulare a rezervelor pentru iarnă ca urmare a faptului că o mare parte din gazul metan extras în România este stocat. Astăzi, a fost atins procentul record de 70% de gaz din producţia internă trimis în depozitele naţionale”, a scris Ciucă, pe Facebook.

Scopul final este ca, până la 1 noiembrie 2022, depozitele de gaze naturale ale tuturor statelor UE să fie la un nivel de cel puțin 80%. Premierul României este optimist că această țintă va fi atinsă, probabil chiar mai repede decât au recomandat autoritățile de la Bruxelles. ”Menţinând ritmul accelerat, vom reuşi să atingem acest procent chiar înainte de termen”, a estimat Nicolae Ciucă în aceeași postare făcută pe Facebook.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele