21 iul. 2022 | 13:13

Care sunt produsele cu cele mai mari scumpiri în România: n-o să-ți mai poți permite un aliment de bază

ACTUALITATE
Care sunt produsele cu cele mai mari scumpiri în România: n-o să-ți mai poți permite un aliment de bază

Nu e o noutate că prețurile produselor au explodat. Mai ales prețurile la produsele lactate din Uniunea Europeană au atins niveluri record. Iată care e situația în România.

Mai exact, livrările de lapte crud de la fermieri sunt în scădere, iar marjele acestora sunt grav afectate de creșterea costurilor. Spre exemplu, în România numai până în aprilie, fermierii au livrat cu 3,9% mai puțin decât în perioada similară a anului trecut, cel mai semnificativ al doilea declin din UE, după Bulgaria, conform Economica.

În România, n-o să mai putem să bem lapte

Ca referință, prețurile medii la poarta fermei sunt cu peste 36% mai mari față de anul trecut. Prețurile SMP (Skimmed milk powder – folosită pentru producția de iaurturi, deserturi din lapte, înghețată) și WMP (Whole Milk Powder – lapte praf integral) din UE rămân relativ stabile, dar ridicate, iar prețurile la zerul de lapte sunt în scădere. Pe de altă parte, alte derivate din lapte continuă să se scumpească, conform ultimei analize a Comisiei Europene.

Așadar, prețurile produselor lactate din UE au atins niveluri record. Ca o  comparație, în luna mai 2022, 100 de kg de lapte costau în medie, în UE, 47,6 euro, cu 33,2% mai mult decât în perioada similară a anului trecut și cu 3,6% peste luna anterioară.  În luna iunie, prețul mediu crescuse din nou la 48,5 euro / 100 de kilograme.

În România, prețul mediu a ajuns la 42,4 euro pentru 100 de kilograme, adică creșterea este cu aproximativ 36% față de perioada similară a anului trecut.

Prețurile vor crește în continuare. În țara noastră, deși inflația produselor alimentare a depășit 14.5% în iunie 2022 vs iunie 2021, aceasta se află la puțin peste 80% din creșterea prețurilor produselor ne-alimentare, existând încă potențial de creștere. Potrivit unei analize a Allianz Trade, prețurile produselor agricole ar urma să se majoreze cu încă 22,9% în 2022, la nivel european. Astfel, în zona euro, un coș cu mâncare s-a scumpit cu 243 de euro față de anul trecut.