13 iun. 2022 | 10:26

”Capcana” zilelor libere de la stat: ce nu mai primesc angajații care aleg să stea mai mult cu familia, acum

ACTUALITATE
”Capcana” zilelor libere de la stat: ce nu mai primesc angajații care aleg să stea mai mult cu familia, acum

Zilele libere de la stat par să nu vină la pachet cu vreun compromis. Realitatea este însă semnificativ mai complicată decât atât și, în final, ajunge să te coste o astfel de zi departe birou, în care ai ales să stai cu familia.

În luna iunie, au fost mai multe zile libere, iar calendarul românilor este plin de zile fără muncă acordate de statul român. În mod previzibil, cei mai mulți dintre noi sunt entuziasmați că nu trebuie să muncească, mai ales dacă ajung să se bucure de un weekend prelungit, cum este situația Rusaliilor. Din păcate, aceste beneficii vin la pachet și cu niște deficite pe care le voi detalia mai jos.

Partea proastă a zilelor libere de la stat

În cazul în care nu ai lucrat de Rusalii sau în orice altă zi liberă legală de la stat, rămâi fără tichetul de masă aferent acelei zile, la final de lună. În plus, mai există alte câteva drepturi, pe lângă salariu, care sunt afectate de zilele libere.

Partea bună este că salariul de bază nu este afectat de zilele libere legale. Se acordă indiferent de zilele lucrătoare sau nelucrătoare dintr-o lună. Există însă o serie de alte drepturi salariale care sunt afectate de zilele libere dintr-un an, începând cu tichetele de masă. Ca referință, acestea se acordă doar pentru zilele în care salariatul lucrează efectiv, indiferent dacă o face de la birou sau prin telemuncă, indiferent dacă sunt zile lucrate în timp săptămânii sau în weekend.

Astfel, în iunie 2022, primești cu două tichete de masă mai puțin, din cauza zilei de 1 iunie și 13 iunie, libere de la stat. Dacă de obicei lucrezi duminica și nu ai lucrat din cauza primei zile de Rusalii, 12 iunie, rămâi chiar fără trei bonuri de masă pe această lună. Principiul detaliat mai sus se aplică și în cazul salariaților plătiți din fonduri publice care primesc indemnizație de hrană. Pentru zilele libere, aceasta nu se acordă.

Indemnizațiile pentru concedii medicale, pentru incapacitate temporară de muncă, se achită de către angajator sau de către casa de sănătate doar pentru zilele lucrătoare, nu și pentru zilele de sărbătoare declarate nelucrătoare. Astfel, în cazul în care concediul tău medical include în iunie 2022 una dintre zilele libere de la stat, vei primi mai puțini bani.

Nu în ultimul rând, conform avocatnet.ro, cei 400 lei acordați telesalariaților, cu regim fiscal special, se acordă pentru zilele sau perioadele când se muncește efectiv în telemuncă. Liberele legale nu pot intra în calcul, chiar dacă angajatul își primește salariul în mod normal. Situația este aceeași ca în cazul în care salariatul muncește de la birou, se află în concediu de odihnă, medical sau fără plată. Dacă se află în oricare dintre aceste situații, plafonul lunar de 400 lei va fi mai mic, cuantumul va fi calculat doar pentru zilele muncite efectiv în telemuncă.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele