Când se opresc scumpirile în România: cât ”mai tragem” după prețuri exagerate la energie, carburant și nu numai
Situația financiară problematică a celor mai mulți români este provocată de ritmul accelerat al scumpirilor din domeniul energiei și carburanților. Din păcate, tot mai mulți experți atrag atenția că acestea nu se vor pondera prea curând.
Pentru cel puțin câțiva ani, prețul energiei va rămâne ridicat în România. Abia în 2024, s-ar putea să întrevedem un trend descendent în materie de prețuri, ca o consecință a investițiilor semnificative care se fac la această oră în domeniul energiei regenerabile. Aceasta este opinia macroeconomistului Laurian Lungu, formulată în cadrul evenimentului „Politici Europene şi Business în Noua Economie”, organizat de EM360 şi România Durabilă.
Când vom avea facturi mai mici la energie în România
„Imaginea pe care o au unii birocraţi despre unde ar trebui să se îndrepte economia contrastează cu realitatea. În Europa au apărut acum aspecte legate de costul de viaţă, care au mai fost prin anii 70-80, şi aceste tipuri de constrângeri care vor forţa aplicarea unor politici în anii care vor urma. Practic creşterea costului de viaţă este un şoc foarte mare, fie că vorbim de creşterea preţurilor la alimente sau energie”, a spus Lungu, conform Agerpres.
În același timp, oamenii aflați în această situație dificilă vor salarii mai mari şi, de aici, această spirală care va genera un boom inflaţionist. ”Vedem ţări, precum Germania, care şi-au reactivat producţia de energie pe cărbune. Noi mergem acum din inerţie, dar avem nevoie de un leadership puternic care să înţeleagă constrângerile pe termen scurt şi pe termen lung”, a mai spus el.