27 iul. 2022 | 13:22

Când nimeni nu mai visa, statul reduce impozitele. Asta este cireașa de pe tortul fiscalității

ACTUALITATE
Când nimeni nu mai visa, statul reduce impozitele. Asta este cireașa de pe tortul fiscalității

De anul viitor, anumite categorii de contribuabili români vor plăti impozite mai mici. Despre noile modificări fiscale ce vor intra în vigoare din 2023, vorbim în rândurile de mai jos.

Concret, este vorba despre deducerile personale, noua metodă prin care guvernanții s-au gândit să aplice condiții fiscale mai favorabile, în funcție de particularitățile economico-sociale ale unor categorii de contribuabili.

Astfel, după cum explică avocatnet.ro, „regimul deducerilor personale, acele sume de bani care se scad din baza impozabilă astfel încât cei cu venituri mici și care au, eventual, persoane în întreținere să plătească mai puțin impozit statului pe salariile lor, va fi radical schimbat din 2023. Față de deducerea personală de bază, două categorii de angajați vor avea dreptul la o deducere suplimentară, care să facă impozitul dat statului și mai mic (…)

Deducerea personală este acordată potrivit Codului fiscal celor care au persoane în întreținere și venituri relativ mici (dar se acordă și celor care nu au pe nimeni în întreținere dacă salariile sunt mici), reprezentând o sumă cu care se micșorează baza impozabilă la veniturile salariale pentru ca, în final, salariatul să nu mai plătească așa de mulți bani la stat. Într-un limbaj mult simplificat: dacă deducerea are valoarea X, impozitul pe salarii se va aplica unei sume din care se scade această valoare X. Deducerea se acordă lunar și nu este nicidecum suportată din buzunarul angajatorului”.

Câți bani îți rămân, de fapt, în buzunar

Experții au realizat și câteva calcule, pentru a ne da seama de impactul financiar direct al acestor măsuri. Astfel, se pare că vor avea parte de cea mai mare deducere personală contribuabilii care au salariul cel mult la nivelul minimului pe economie și care au patru sau mai multe persoane în întreținere. Practic, vorbim despre o deducere între 20 și 45% din salariul minim.

La polul opus, cea mai mică deducere va fi în cazul salariilor cu 1.951 – 2.000 de lei în plus față de salariul minim, referindu-ne la nivelul brut. În cazul celor ce nu au alte persoane în întreținere, deducerea e zero, dar situația se schimbă dacă apar persoane în întreținere. Se aplică o deducere de 25% din salariul minim, pentru cei cu peste patru persoane în întreținere.