15 ian. 2022 | 11:21

Câinii, mult mai inteligenți decât se credea: ce capacitate „umană” au

ACTUALITATE
Câinii, mult mai inteligenți decât se credea: ce capacitate „umană” au

Câinii sunt, fără îndoială, unele dintre cele mai iubite animale de companie. Sunt simpatici, inteligenți și, poate mai important decât orice, sunt loiali.

Însă ce calitate aparte au aceste animale, despre care noi nici nu știam? Oamenii de știință au constatat că aceștia sunt mult mai umani decât am fi crezut inițial.

Spre exemplu, dacă ar fi să te muți într-o țară nouă, în care se vorbește altă limbă decât cea pe care o cunoști deja și îți vei aduce cu tine câinele, vei constata că, la fel ca în cazul tău, și acestuia i-ar putea fi destul de greu să se adapteze, până învață limba. Potrivit unui nou studiu care analizează modul în care creierul câinilor reacționează la diferite limbi, câinele tău știe, în acest moment, limba pe care i-o vorbești tu. 

Scanările RMN au dezvăluit că un câine poate face diferența între limbile familiare și între cele necunoscute, ceea ce înseamnă că aceștia sunt primele ființe non-umane despre care se știe că au această calitate. 

Un studiu demonstrează ceea ce toată lumea bănuia deja: câinii fac diferența între limbile umane

Noul studiu, care a fost publicat online pe 12 decembrie 2021, în revista NeuroImage, a fost conceput de autorul principal Laura Cuaya, neurobiolog la Universitatea „Eötvös Loránd”, din Ungaria. Aceasta s-a mutat, de curând, în Statele Unite ale Americii, împreună cu câinele său. „Am observat că oamenii din Budapesta erau foarte prietenoși cu câinii și se apropiau adesea de Kun-Kun (n.r. câinele acesteia) și vorbeau cu el”, a spus Cuaya, pentru Live Science.

„Kun-kun acordă, de obicei, multă atenție oamenilor, așa că m-am întrebat dacă a observat că oamenii din Budapesta vorbesc o altă limbă”. Cuaya și echipa ei au antrenat 18 câini, inclusiv pe Kun-Kun, să stea nemișcați într-un aparat RMN, astfel încât cercetătorii să le poată scana creierele. În timp ce câinii erau scanați, cercetătorii le-au pus acestora trei înregistrări diferite: o lectură în spaniolă din celebra carte pentru copii „Micul Prinț”; o lectură în maghiară din aceeași carte; și o serie de zgomote umane care nu semănau deloc cu vorbirea. Rezultatul a fost evident: câinii fac distincția clară între limbile umane. 

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele