Ca pe vremea lui „Ceașcă”: poți să-ți „torni” vecinul, dacă ți se pare că are prea mulți bani
Pe vremea comunismului, oamenii care aveau anumite bunuri de valoare se temeau să le afișeze, deoarece puteau oricând să fie reclamați organelor de securitate, iar consecințele legale ce derivau din acest aspect nu erau deloc simple. S-ar dori înființarea unui sistem similar și acum, păstrând proporțiile de rigoare în cadrul comparației.
Concret, vorbim despre o inițiativă legislativă al cărei scop ar fi înființarea unui nou organism fiscal. Misiunea sa ar fi de a verifica averile mari realizate de români după anul 2012.
Cel mai interesant aspect și motivul pentru care am realizat comparația cu perioada comunistă este că acest nou organism ar urma să primeasca și sesizări de la cetățeni.
Dacă ai „pică” pe noul MBW cumpărat de vecin, e șansa ta să-i trimiți controale pe cap
Practic, dacă ți se pare că vecinul, prietenul sau vreo rudă a făcut bani mulți în ultimii ani și nu știi din ce sau bănuiești că e ceva ilegal la mijloc, vei putea să reclami acest lucru, iar organele abilitate în acest sens se vor ocupa de analizarea situației.
Totuși, reclamațiile primite din partea cetățenilor nu vor fi singurele ce vor putea demara anchete. Va exista, desigur, și instituția sesizării din oficiu. În acest caz, organele statului vor decide singure pe cine investighează, ce averi iau la „puricat”, bazându-se pe date care stârnesc suspiciuni.
„Inițiativa legislativă, care a apărut luni în Monitorul Oficial nr. 896, stabilește înființarea, în cadrul Direcțiilor Regionale Antifraudă Fiscală, a unui departament de verificare a marilor averi.
Direcția Regională Antifraudă Fiscală va iniția o acțiune prealabilă de verificare a marilor averi ca urmare a sesizărilor primite de la cetățeni, instituții specializate, precum și din oficiu, pe baza unor corelări cu documente doveditoare, după cum apare în inițiativă.
Vor fi luate în considerare doar sesizările scrise primite de la cetățeni, cu condiția să fie și semnate. Rezultatul acțiunii prealabile se va face printr-o decizie de admitere sau respingere a sesizării. Apoi, decizia de admitere se va înainta unei comisii de verificare a modului de dobândire a marilor averi”, explică avocatnet.ro.
Ar urma să aibă de suferit de pe urma acestei măsuri românii care nu-și pot justifica averile. Orice bunuri deții sau bani pe care îi ai prin conturi, trebuie să fie justificați ca sursă de proveniență. Dacă ai salariul minim pe economie și cumperi mașini, case sau bunuri de lux, e firesc să stârnești suspiciuni. Mai rău, dacă nu ești angajat nicăieri și nici nu prea ai avut joburi sau venituri consistente, achiziții de mii, zeci de mii de euro te pot aduce cu siguranță în fața autorităților să dai niște explicații.