21 sept. 2022 | 16:28

Buncărul secret de lângă Castelul Corvinilor: de ce l-au construit, de fapt, comuniștii

ACTUALITATE
Buncărul secret de lângă Castelul Corvinilor: de ce l-au construit, de fapt, comuniștii

Ceea ce puțini știu, probabil, este că în imediata apropiere a Castelului Corvilor există un buncăr antiatomic, construit de comuniști în anii 1960.

Se pare că Dealul Sâmpetru, din Hunedoara, ascunde multe secrete. În imediata apropiere există o fostă cetate dacică, dar și un cimitir antic de copii, iar toate astea se află foarte aproape de vestitul Castel al Corvinilor.

Tot aici găsești și un fost adăpost antiatomic, așa cum menționam anterior.

adaport-antiatomic-hunedoara

Adăpost antiatomic (grup sanitar), în imediata apropiere a Castelului Corvinilor / Foto: Adevărul de Hunedoara

Tunelurile antiatomice nu au fost niciodată folosite

Conform unui articol Adevărul de Hunedoara, scris de redactorul Daniel Guță, adăpostul antiatomic se află la mai puțin de 500 de metri de Castelul Corvinilor și a fost proiectat pentru a salva locuitorii acelei zone de un eventual atac nuclear, fiind capabil să-i ferească chiar și de pericole.

Acesta a fost construit în anii 1960 și nu a fost niciodată folosit de atunci, fiind închis zeci de ani.

Potrivit sursei citate anterior, este vorba despre o rețea de tuneluri săpate în munte în care oamenii aveau condiții optime de supraviețuire, conform standardelor acelor timpuri. Tunelurile au fost și au rămas, ani de zile, blindate de uși metalice.

adaport-antiatomic-hunedoara-3

Adăpost antiatomic, în imediata apropiere a Castelului Corvinilor / Foto: Adevărul de Hunedoara

Cu toate că locul a stat ferit de ochii curioșilor până acum, autoritățile au planuri cu acesta. Cum, în șase decenii, nu a fost nevoie să fie folosit, el ar putea deveni o atracție turistică pentru toți cei care preferă să vadă și „altceva”.

„Adăpostul se află în conservare, însă fiind apropiat de Castelul Corvinilor şi având potenţial turistic, căutăm finanţări externe, dacă se va putea prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, pentru reabilitarea sa pentru a putea fi inclus într-un circuit turistic”, a declarat primarul Dan Bobouţanu, pentru Adevărul de Hunedoara.

În mod evident, investițiile pentru a transforma locația într-una turistică sunt mai mici decât dacă s-ar face modernizări pentru ca buncărele să continue să servească scopului de odinioară, ticluit de comuniști.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele