04 oct. 2022 | 18:45

Bulgaria nu a semnat documentul care susține aderarea Ucrainei la NATO. Cu ce nu este de acord

ULTIMA ORĂ
Bulgaria nu a semnat documentul care susține aderarea Ucrainei la NATO. Cu ce nu este de acord

Bulgaria nu s-a alăturat altor state din Europa Centrală și de Est care susțin aderarea Ucrainei la NATO. Președintele Rumen Radev a spus că nu semnează documentul deoarece nu este de acord cu textul integral al declarației. Biroul său de presă a dat răspunsul după întrebările jurnaliştilor cu privire la motivul pentru care numele său nu se numără printre cei nouă şefi de stat care sprijină demersul lui Volodimir Zelenski.

Ucraina vrea în NATO. Bulgaria nu semnează documentul

Radev „nu este de acord cu textul integral al declarației adoptate de unele țări din Europa de Est cu privire la apartenența Ucrainei la NATO”, se arată în explicația oficială. O decizie privind aderarea Ucrainei la NATO ar trebui luată „doar după dezvoltarea unor parametri clari pentru soluționarea pașnică a conflictului”, este de părere președintele Bulgariei.

Administrația Prezidențială de la Sofia spune că Rumen Radev susține alte poziții din documentul semnat de Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Macedonia de Nord, Muntenegru, Polonia, România și Slovacia.

Decizia Kievului după anexarea ordonată de Putin

Reacția Bulgariei a venit după ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat, vineri, 30 septembrie, că Ucraina a depus o cerere de aderare la NATO în cadrul unei proceduri accelerate, după ce Vladimir Putin a susținut că Moscova a anexat patru regiuni ucrainene parțial ocupate de forțele ruse.

Cei nouă lideri din Europa Centrală și de Est și-au reiterat sprijinul pentru „suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei” și au spus că „nu recunosc și nu vor recunoaște niciodată încercările Rusiei de a anexa vreun teritoriu ucrainean”.

Rusia nu acceptă alianța militară occidentală la granițele sale

La summitul din 2008, membrii NATO au salutat aspirațiile Ucrainei și Georgiei de a adera la blocul militar occidental, dar au refuzat să ofere un calendar clar pentru posibila lor ascensiune. Putin a citat posibilitatea aderării Ucrainei la NATO drept justificare pentru lansarea invaziei în februarie.

Radev a subliniat că Bulgaria face parte din declarația de la summitul NATO din 2008, care sprijină viitoarea aderare a Ucrainei, dar notează că documentul a fost adoptat într-un mediu de securitate complet diferit.

„Acțiunile militare de astăzi pe teritoriul Ucrainei necesită ca apartenența sa la Alianță să fie discutată în cadrul întregii componențe a [NATO] și să nu conducă la riscul implicării directe a țărilor NATO în război”, a motivat liderul de la Sofia.