Bulgaria cere ajutorul UE ca să intre în Schengen. Răspunsul Austriei: „E nevoie de un gard”
Liderul bulgar Rumen Radev a îndemnat statele membre să includă țara în familia Schengen. Bulgaria a avut parte de același tratament ca și România, în Consiliul JAI, unde Austria s-a opus. În cazul Bulgariei, și Olanda a votat împotrivă. Acum, liderul bulgar cere ajutorul celorlalte state membre UE.
Bulgaria, ajutor disperat să intre în Schengen
„Suntem extrem de angajați să ne securizăm granița”, a spus Rumen Radev, subliniind că „trei polițiști de frontieră bulgari au murit protejând frontiera externă a UE”.
Dar Austria nu este de aceeași părere. Țara a blocat recent intrarea Bulgariei în zona de liberă circulație a Europei, un pas care fusese pe cale să se realizeze până de curând.
Austriacul Karl Nehammer a reacționat imediat, intrând la summitul liderilor UE câteva minute mai târziu.
„Nu Schengen. Un gard. Este nevoie de un gard în Bulgaria, finanțat cu bani UE. Președintele bulgar a spus că au probleme mari.
Însuși președintele bulgar afirmă că este necesar să se întărească gardul împotriva Turciei”, a declarat Nehammer.
Amândoi au subliniat necesitatea de a comunica în mod regulat, dar Radev a avut totuși un mesaj mai amplu pentru colegii săi: „Nu ne lăsați singuri”.
Cancelarul austriac a profitat de moment pentru a aborda problema securizării granițelor UE.
„Trebuie să facem în sfârșit această rupere a gardurilor tabu”, a declarat el înaintea summitului UE de joi de la Bruxelles.
Cancelarul austriac vrea mai multe bariere la frontierele externe ale UE
Nehammer solicită mai multe bariere la frontierele externe ale UE.
Gardul din Bulgaria este, însă, problematic, iar asta pentru că se cere finanțare UE pentru a fi ridicat. Comisia Europeană nu are de gând să se implice financiar. Două miliarde de euro lipsesc pentru consolidarea gardului.
„Gardurile în sine nu sunt o noutate”, a spus cancelarul austriac, adăugând că statele membre sunt dezamăgite de Comisia Europeană care nu eliberează fonduri pentru această problemă.
Pe de altă parte, comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, a criticat din nou blocajul Austriei față de România și Bulgaria
„Acest lucru nu va face decât să ajute Rusia”, a spus ea.
În replică, Nehammer a clasificat drept „nepotrivită” asocierea conflictului din Ucraina de problema Schengen.
Nehammer consideră că „trebuie găsite soluții și nu comparații nepotrivite”.