Bula imobiliară, subiect de avertisment de la Bruxelles: de ce sunt absurde prețurile la locuințe
În contextul creșterii aparent nejustificate a prețului la apartamente, în ultimul an, s-a adus tot mai des în discuție subiectul bulei imobiliare. După ce au analizat similaritățile cu criza din 2008, oficialii de la Bruxelles au exprimat îngrijorări importante.
Comitetul European pentru Riscuri Sistemice are ca scop monitorizarea și prevenirea pericolelor la adresa sistemului financiar european. Din această poziție, a emis niște avertismente legate de faptul că, în mai multe țări europene, nu doar România, prețurile practicate în piața imobiliară ”s-au decuplat” de restul economiei, iar situația actuală sporește riscurile la care sunt expuse băncile. Practic, prețurile la locuințe au crescut cu multe peste inflație și semnificativ peste creșterile salariale din aceeași perioadă. Nu ajută nici faptul că, pentru un timp îndelungat, au fost relaxate standardele de creditare și, implicit, a crescut nivelul de îndatorare al gospodăriilor.
Bula imobiliară actuală, similară cu criza din 2008, conform experților
Șapte dintre cele 30 de țări membre ale Uniunii Europene se confruntă cu o creștere nejustificată a prețului la apartamente, case și proprietăți imobiliare în general. România este și ea inclusă pe listă. Din cauza acestei situații, oficialii europeni au început să pună presiune pe autoritățile din țările problematice cu scopul ca acestea să ia măsuri pentru a reducere riscurile create de creștere prețurilor locuințelor.
Sentimentul de îngrijorare de la Bruxelles a fost alimentat de faptul că prețurile proprietăților rezidențiale în UE au crescut cu 9,2% între septembrie 2020 și septembrie 2021. Aceasta este cea mai rapidă creștere a prețurilor, mai accelerată chiar și decât în perioada care a precedat criza din 2008. Mai grav este însă că depășește de departe creșterea salariilor și a produsului intern brut european.
Printre „principalele vulnerabilităţi” identificate de CERS se numără „creşterea rapidă a preţurilor locuinţelor şi posibila supraevaluare a proprietăţilor imobiliare rezidenţiale, nivelul şi dinamica îndatorării gospodăriilor, creşterea creditului pentru locuinţe şi semnele de relaxare a standardelor de creditare”.
În teorie, soluțiile de intervenție sunt multe, dar s-ar putea să lovească familiile care s-au aruncat la credite dificil de achitat. Ca referință, Banca Centrală Europeană se pregăteşte să înăsprească politica monetară ca răspuns la nivelurile ridicate ale inflaţiei de mai multe decenii. O atitudine similară a fost adoptată și de Banca Națională a României. În consecință, costurile de împrumut vor creşte pentru cumpărătorii de locuinţe, ceea ce ar putea duce la scăderea preţurilor şi ar putea face mai dificil pentru unele gospodării să ţină pasul cu plăţile la creditele ipotecare cu rată variabilă.