Bula imobiliară, o poveste de adormit copiii? Care e, de fapt, situația pe piața imobiliară
Nu puține sunt vocile din rândul analiștilor economici care susțin că piața imobiliară din România este cu un picior în groapă și se îndreaptă către colaps, la fel ca întreg sector al construcțiilor. Totuși, cifrele par să reflecte o cu totul altă realitate.
Potrivit unor analiști de profil, de când a izbucnit războiul în Ucraina, românii și-au temperat apetitul pentru proprietăți imobiliare, cererea de pe piață înregistrând o prăbușire abruptă.
Federația Patronatelor Societăților din Construcții (FPSC) susține că sectorul e în colaps, iar șantierele din țară riscă să se închidă.
“După un 2020 pandemic în care industria construcțiilor a constituit un pilon de susținere a economiei românești, a urmat o serie de crize care au agresat sever sectorul aducându-l într-o stare critică:
-Criza forței de muncă în formă continuată;
-Escaladarea fără precedent a prețurilor de materialele de construcții;
-Criza generată de falimentul City Insurance– cel mai important asigurător pentru contractele de execuție;
-Creșterea prețurilor la energie
-Criza generată de nouă situație geopolitică – războiul din Ucraina„.
„Dacă lucrurile rămân așa, mai mult de jumătate din firme vor intră în insolvență sau faliment. După firme, automat, dacă acestea vor da semne de slabiciun, cei mai mulți dintre cei calificați, dintre cei buni, vor pleca”, avertizează Cristian Erbașu, președintele Federației Patronatelor Societăților de Construcții.
Cu toate acestea, cifrele din piață indică faptul că interesul nu e nici pe departe atât de scăzut pe cât ne-am imagina.
Conform datelor furnizate de Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM), nu e deloc mic numărul românilor care continuă să contracteze credite cu garanții de stat, pentru locuințe.
Sute de garanții acordate numai în ultima perioadă
FNGCIMM susține faptul că, în numai trei săptămâni, am avut deja 900 de garanţii acordate cetățenilor dornici să-și cumpere propria locuință.
„De la demararea Programului Noua Casă ediția 2022 si pana in prezent, în mai puțin de o lună de zile, s-au acordat circa 900 de garanții în valoare de peste 121 milioane lei, ce au susținut credite în valoare de aproximativ 231 milioane de lei”, arată un răspuns al FNGCIMM.