Bula imobiliară începe să se spargă. Anunțul momentului, ce s-a întâmplat în București și Cluj
În ultimele patru luni ale acestui an, prețurile la locuințe, chiar și vânzările au început să scadă ușor. De vină pentru trendul descrescător ar fi dobânzile mari la credite, care îi sperie pe oameni.
În condițiile date, cei care vor să facă un credit la bancă se gândesc de două ori îmnainte de a face acest pas.
Prețurile au scăzut în ultimele patru luni
La începutul anului locuințele s-au scumpit, dar în ultimele patru luni s-a consemnat o ușoară scădere a prețurilor. În București s-au ieftinit cel mai mult, cu 11%. Urmează Brașov, Constanța, Cluj și Timișoara. De asemenea, și vânzări sunt mai puține în toată țara. În septembrie s-au vândut cu aproape 2.500 de locuințe mai putin față de aceeași lună a anului trecut, potrivit Agenției Naționale de Cadastru, iar în perioada verii, cu 7.600 mai puțin comparativ cu 2021.
Doar pentru lunile iunie, iulie și august, avem o scădere de 14% la nivel național, în timp ce pentru primele opt luni din acest an scăderea este de 2,5%.
Cu toate că cererea a scăzut considerabil, dezvoltatorii nu se gândesc să mai lase din preț, conform Pro TV.
Specialiștii imobiliari spun că atâta timp cât inflația este în creștere și prețurile vor fi în creștere.
Și aduc și motivația : ”Prețurile materialelor de construcție sunt în creștere și puzzle-ul care este alcătuit din aceste materiale nu poate decât să crească dacă fiecare componentă a lui crește” .
Românii se așteaptă ca în 2023 locuințele să se ieftinescă.
De la 1 ianuarie 2023, se vor vinde mai puține locuințe noi și pentru că s-a modificat pragul pentru care se va aplica o TVA redusă. TVA de 5% se va aplica doar locuințelor care au un preț de cel mult 120.000 euro, nu 140.000 de euro, cum e astăzi.
Un sondaj realizat de platformele Storia.ro și OLX Imobiliare, arată că trei sferturi din români se așteaptă ca locuințele să se ieftinească până în primăvara lui 2023.