07 iun. 2022 | 09:36

Bula imobiliară din România, la niveluri record: este absurd ce se întâmplă cu prețurile la apartamente

ACTUALITATE
Bula imobiliară din România, la niveluri record: este absurd ce se întâmplă cu prețurile la apartamente

Bula imobiliară din România capătă proporții astronomice, iar situația nu pare să se îmbunătățească prea curând. Cel mai probabil, ne îndreptăm cu pași repezi către situația în care noile apartamente și case din complexuri rezidențiale vor rămâne fără cumpărători.

În medie, prețul locuințelor din România a crescut cu aproximativ 30% în ultimii doi ani. În acest timp, salariile românilor, de cele mai multe ori, au rămas neschimbate. În cel mai optimist caz, s-au bucurat de creșteri superficiale, care nu acoperă nici măcar rata inflației. De partea cealaltă a baricadei, dezvoltatorii insistă pe faptul că au fost nevoiți să recurgă la scumpiri din cauza materialelor de construcții, pe o parte și a lipsei forței de muncă pe cealaltă parte.

Din ce în ce mai complicat să-ți cumperi o casă în România

Prețul unui apartament în Capitală, fără să fie în vreo construcție de lux, sare ușor de 100.000 de euro și, fără să-ți dai seama, ajunge la 150.000 de euro. Scumpirile de până la 30% în doar câțiva ani pun bețe-n roate românilor a căror existență gravitează în jurul simțului proprietății. În contextul în care ratele la creditele vechi au crescut într-un ritm alert, din cauza exploziei indicelui ROBOR, ne îndreptăm cu pași repezi fie către imposibilitatea de achitare a creditelor existente, fie spre situația în care tot mai mulți români nu-și vor mai lua credite imobiliare din cauza nivelului sporit de impredictibilitate.

„S-au scumpit foarte mult, cred că o să se scumpească și mai mult”, spune un tânăr, în timp ce o femeie a declarat, pentru Realitatea PLUS, că „și așa erau foarte scumpe. S-au scumpit enorm de mult și, la cat e de mic salariul în ziua de astăzi, n-o să ne permitem nici în 5 ani de acum încolo”. Ca referință, la momentul de față, dintr-un salariu mediu în România, un român ar trebui să-l dedice integral plății unui apartament pentru o perioadă de 12 ani pentru a-l achita.

Dincolo de generalități însă, un pic șocante sunt valorile de achiziție pentru apartamentele din Brașov, care, nu de puține ori, le depășesc pe cele din București. La începutul acestei săptămâni, tocmai a fost atins un nou maxim istoric de 1614 euro pe metru pătrat, în contextul în care locuințele noi vor ajunge pe piață cu 1700 de euro pe metru pătrat. De la o lună la alta, creșterea medie în centrul țării a fost de 3,5%, iar de la un an la altul, de 18,7%

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele