Bula imobiliară din România, într-o direcție ciudată: ce se întâmplă cu chiriile în 2022
Piața imobiliară din România tinde să fie una dintre cele mai impredictibile. Deși, pe de o parte, se înregistrează scumpiri impresionante la achiziții, mai interesant este fenomenul legat de chirii.
Pandemia s-a reflectat în două trenduri cât se poate de ușor de identificat în piața imobiliară autohtonă. Prețurile la apartamente au crescut, la fel ca interesul românilor pentru achiziții de locuințe. În același timp, piața chiriilor s-a aflat în cădere liberă. Foarte mulți români s-au întors acasă la părinți, la casa părintească, din marile urbe ale civilizației autohtone. Trendul a început în 2019, dar s-a terminat acum.
Piața imobiliară din România va fi dominată de chirii
În contextul exploziei prețurilor la achiziția de apartamente, nu ar trebui să vină ca o surpriză faptul că foarte mulți români încep să se orienteze către o chirie pe care și-o permit, decât o rată care s-ar putea să-i îngroape. Atât de clară este reorientarea românilor către chirii în 2022, încât dezvoltatorii imobiliari au început să dezvolte blocuri destinate doar acestui scop, conform Știrile ProTV.
„Există cerere, este din ce în ce mai mare, cu precădere pentru persoanele sau pentru familiile cu cel puțin doi membri, astfel apartamentele cu două camere sunt mult mai cerute astăzi față de așa obișnuitele de până acum garsoniere”, a explicat un broker imobiliar.
Ca referință, în România avem cei mai mulți proprietari de locuințe din Uniunea Europeană. Cu toate acestea, mulți români nu-și mai permit să-și cumpere un apartament la prețurile actuale. Din acest motiv, se orientează către chirii, iar cererea pe acest segment este cu 20% mai mari comparativ cu luna septembrie a anului trecut. În mod aproape previzibil, cea mai mare creștere s-a înregistrat în București și Cluj.
Creșterea cererii pentru chirii este amplificată nu doar de prețurile explozive la locuințe, cât și de condițiile din ce în ce mai aspre de creditare. Pentru context, cei mai mulți chiriași sunt tineri de până în 35 de ai cu venituri mici și medii. În 2022, aceștia vor plăti cu 5-10% mai mult pe chirie, față de anii trecuți.
Ca referință de prețuri, la ora actuală, în București, într-o zonă bună, plătești 300 – 400 de euro pe o garsonieră și 350 – 500 de euro pe un apartament cu două camere. În Cluj, sumele sunt între 250 și 300 de euro pentru garsonieră și 300 – 450 de euro pentru apartament.