Bula imobiliară din România, fără sens: suntem primii în Europa la construcții, dar cine și le mai permite
Situația construcțiilor din România este una foarte dificil de înțeles. Prețurile la apartamente continuă să crească în câteva orașe din țară, dar având în vedere explozia ratelor de la bănci, este greu de spus cine se va mai arunca la un credit. Pe de altă parte, occidentul abordează mult mai lucid întregul fenomen.
Institutul European de Statistică publică la intervale regulate de timp o analiză referitoare la situația construcțiilor de pe bătrânul continent. În contextul scumpirii materialelor și a forței de muncă din domeniu, nu ar trebui să vină neapărat ca o surpriză faptul că, în luna august, față de iulie, lucrările de construcții au scăzut. Așa este peste tot, cu excepția României, unde inconștiența și obsesia oamenilor pentru proprietăți încă nu i-a prins din urmă. Din august până acum, lucrurile au început să se înrăutățească și pe meleaguri mioritice după explozia ratelor, dar statisticile tot sunt fascinante.
Ce se întâmplă cu construcțiile în Europa, dar în România
Conform datelor publicate de Eurostat, lucrările de construcţii au scăzut cu 0,4% în UE în luna august 2022 comparativ cu luna iulie 2022. În rândul statelor membre UE, situația din România este cea mai ciudată. Cea mai importantă creștere a fost înregistrată în țara noastră – 2,5%. În același clasament, urmează Portugalia (2,3%) şi Austria (2%). În cazul României, creşterea de 2,5% din luna august vine după un avans de 0,4% în luna iulie, scrie Agerpres. Cu alte cuvinte, mijlocul verii a fost prielnic pentru proiectele de construcții amânate.
De la un an la altul, per ansamblul Uniunii Europene, saltul în august a fost de 2,8%. Și din acest punct de vedere, situația în România este șocantă, înregistrându-se un avansat din august 2021 în august 2022 de 15,8% la capitolul lucrări. Singura țară care ne-a depășit din acest punct de vedere, ca diferență anuală, a fost Slovenia cu 30,2%. Datele Eurostat au fost confirmate și de INS în privința țării noastre, care a văzut un salt anual de 15,7%.