11 mart. 2022 | 09:00

Bula imobiliară din România, din perspectiva experților: ce se întâmplă cu prețurile, vor mai fi ca înainte

ACTUALITATE
Bula imobiliară din România, din perspectiva experților: ce se întâmplă cu prețurile, vor mai fi ca înainte

Prețurile pentru apartamentele din România continuă să fie o himeră pentru foarte mulți oameni. Nu de alta, dar cei mai mulți români nu și le mai permit și este greu să înțelegi pentru cine se construiesc atâta. Scenariul referitor la bula imobiliară este din ce în ce mai fezabil.

De la începutul pandemiei, prețurile pentru apartamentele românilor au explodat, în mod aparent nejustificat. Câteva orașe au fost mai afectate decât altele de acest trend îngrijorător, dar realitatea este absolut șocantă, când vezi creșteri de prețuri de 20-30% într-un an sau un an jumate la proprietăți infime, precum ”studiouri” sau apartamente cu două camere. În mod previzibil, dezvoltatorii visează în continuare la o creștere constantă a prețurilor, dar argumentele din spate sunt cât se poate de fragile.

Ce se întâmplă cu prețurile la apartamente în 2022

Daniela Kasper este director general la Kasper Development și are o viziune foarte clară vizavi de ce urmează să se întâmple în piața imobiliară din România. În opinia ei, problemele cu prețurile la apartamente sunt globale, nu locale și, în mod inevitabil, își fac resimțite efectele și pe piața autohtonă. Materialele de construcții sunt mai scumpe ca niciodată, mâna de lucru calificată, la fel, iar efortul băncilor de a înăspri regulile criteriile de creditare nu descurajează neapărat investițiile, după cum atrage atenția oficialul Kasper.

„Deși este vorba de tendințe la nivel global, mă voi referi în special la România, unde activitatea dezvoltatorilor va fi posibilă de acum în condiții din ce în ce mai dificile. Totul este mai scump, iar prognozele nu sunt, din păcate, liniștitoare. Estimăm deja și că acest trend ar putea schimba permanent realitatea știută. Chiar și în cazul în care prețurile s-ar relaxa, iar blocajele de livrare s-ar diminua, cel mai probabil prețurile apartamentelor nu vor mai reveni niciodată la nivelul dinainte de criza pandemică. Din păcate, pentru familiile cu venituri medii va fi din ce în ce mai dificil să-și cumpere o locuință. Balanța se va înclina mai mult către investitorii mici și mijlocii”, consideră directorul general al Kasper Development, Daniela Kasper.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele