Bula imobiliară din România, confirmată printr-un număr șocant de credite: așa măsori obsesia pentru locuințe
S-a tot vehiculat, în ultimele luni, o nouă bulă imobiliară în România, precum cea din 2008. Ca referință, aceea a fost alimentată de credite care nu au mai putut fi achitate până la capăt. În cazul în care arunci o privire pe numărul record de credite pentru locuință din ultimii ani, tendința este îngrijorător de similară.
Kiwi Finance este lider în piața autohtonă de brokeraj pentru intermedierea de credite. Din această poziție, are o imagine foarte clară asupra tendințelor din domeniul imobiliar de la noi, iar având în vedere cifrele din 2021, nu ne îndreptăm deloc într-o direcție bună. Anul trecut, compania a intermediat credite ipotecare în valoare de 1,7 miliarde de lei sau 350 de milioane de euro. Cifra în sine nu ar fi neapărat îngrijorătoare, dar având în vedere că este cu 50% mai mare față de 2020 și nu mai puțin de 83% față de 2019, este clar că ultimii ani nu au ilustrat o tendință îmbucurătoare decât pentru cei care au dat creditele.
Bula imobiliară din România stă să explodeze
Când ai o creștere a volumului de credite atât de rapidă, este aproape imposibil ca aceasta să fie susținută de creșteri fabuloase salariale în așa fel încât toți cei care au contractat creditele să le ducă la capăt. Dacă ai în vedere și creșterea accelerată a prețului la utilități și carburant, este mai clar ca niciodată că îndatorarea pe 30 de ani nu este o idee bună pentru foarte mulți români.
”KIWI Finance, liderul pieţei de brokeraj din România, a încheiat anul 2021 cu un volum de credite intermediate de peste 1,7 miliarde lei (350 milioane euro), în urcare cu 50% faţă de anul anterior şi cu 83% faţă de anul 2019, având ca principal motor de creştere creditarea ipotecară, coroborat cu implementarea şi lansarea primei platforme digitale de brokeraj de credite – eKIWI”, anunţă compania.
Punctual, cifra de afaceri pentru compania de brokeraj a ajuns la 39 milioane lei, cu 57% peste nivelul din 2020 şi cu 80% peste anul 2019, iar profitul net a fost de 8 milioane lei, în creştere cu 62% faţă de anul precedent şi cu 83% faţă de anul 2019.
„2021 a fost cel mai bun an din istoria de 18 ani a companiei. În cei 2 ani de pandemie, apetitul şi interesul clienţilor pentru achiziţii imobiliare a crescut foarte mult, pe fondul dobânzilor foarte mici şi al preţurilor atractive, şi s-a concretizat anul trecut prin volume tranzacţionate aproape duble faţă de anul 2019. La aceste creşteri accelerate a contribuit de asemenea implementarea şi lansarea primei platforme digitale de brokeraj – eKIWI, care a adus la o eligibilitate extinsă şi o dublare a eficientei”, a declarat Anca Bidian, CEO KIWI Finance.