Bula imobiliară din România, amplificată de străini: așa înțelegi că prețurile nu sunt reale
În momentul în care una dintre cele mai sărace țări din Europa, România, atrage investitori străini în domeniul imobiliarelor, din cauza profitabilității exagerate, ar trebui să vezi acest detaliu ca pe un indiciu al bulei imobiliare.
Dacă ne uităm doar la investiții în piața imobiliară din România, anul 2021 a venit cu cheltuieli de aproximativ 920 de milioane de euro. Cei mai mulți bani s-au reflectat în tranzacții cu clădiri de birouri, dar și spații logistice, respectiv industriale. Proiectele de retail s-au aflat și ele în top.
Problema nu este însă suma în sine, cât faptul că piața imobiliară de la noi a devenit subiect de speculă pentru străini. Nu mai puțin de 800 de milioane de euro, din cele 920, au venit de la companii străine care profită de explozia aberantă a prețurilor din domeniul imobiliar din România.
Bula imobiliară din România, subiect de profit pentru occident
Doar vreo 120 de milioane din cele 920 de milioane aferente investițiilor imobiliare pe 2021 au venit de la companii autohtone, investitori români. În contextul creșterii prețurilor, mai multe companii de consultanță prezente pe piața din România, precum Fortim TA sau Cushman & Wakefield Echinox, au confirmat faptul că investițiile au crescut într-un ritm accelerat din 2020 în 2021, din cauza cererii.
Deși incertitudinile din piață sunt semnificative pe 2022, aceiași analiști sunt încrezători că anul curent va veni cu o altă creștere a investițiilor, cel puțin la fel de mare ca în 2021. Interesant este însă altceva, iar acest detaliu confirmă o problemă mai mare a pieței de la noi.
În Marea Britanie sau Germania, investițiile totale din domeniul imobiliarelor au fost de peste 65 de miliarde anul trecut, fiecare. Așa a fost însă dintotdeauna, variațiile de la an la an nu sunt la fel de fabuloase precum în România. La noi, însă, investitorii străini și-au dat seama că prețurilor cresc într-un ritm nejustificat, în totală discordanță cu aceleași investiții dacă ar fi realizate în vest. De aceea, preferă să vină la noi în țară. Din păcate pentru ei, este improbabil ca bula imobiliară din România să nu dea semne că explodează.
„Ca să răspund simplu la ce îi atrage în România pe investitorii străini, motivul este randamentul proprietăților (adică marja de profit pe care o pot obține). În România, pe toate tipurile de active imobiliare, randamentele sunt cele mai bune la nivel european. Dacă e să luăm un activ de tip office, localizat în mijlocul orașului sau într-o zonă bună, o clădire de birouri de clasa A, închiriată aproape integral, pe termen lung, 5 ani sau chiar mai mult, ar avea un randament de 6,8%, în timp ce în Budapesta vorbim de 5,25%, iar în Varșovia undeva la 4,7%. Dacă mergem și mai mult către Europa de Vest, în Londra, randamentul este de aproape 3%”, a declarat Bogdan Cange, Business Development Manager în cadrul Fortim, pentru Wall-Street.ro.