Bula imobiliară capătă noi proporții: răsturnare de situație pe piața din România
Cei mai mulți români s-au așteptat la ieftiniri semnificative pe piața imobiliară, în contextul multiplelor crize, dar mai ales al războiului din Ucraina. Ei bine, se pare că avem parte de o răsturnare veritabilă de situație. În fapt, tot ceea ce se întâmplă acum în spectrul socio-economic generează noi valuri de scumpiri, nu reduceri de preț.
Oamenii trebuie să se aștepte la noi scumpiri pe piața imobiliară, în perioada următoare. De exemplu, în Capitală sau în zonele limitrofe, prețurile vor crește și cu 15% pe segmentul locuințelor nou construite.
Prețurile tot mai mari au două explicații pe care specialiștii le scot la lumină. Este vorba, pe de-o parte, de o cerere foarte mare în raport cu oferta.
Chiar dacă e război și avem o criză inflaționistă, românii vor să cumpere apartamente noi
Se pare că există o cerere uriașă, de patru sau chiar de cinci ori mai mare decât oferta de apartamente noi. Cum pe piață prețul e stabilit de raportul cerere-ofertă, avem parte de creștere de preț când oferta se plasează sub volumul de cerere.
Specialiștii susțin că această explozie de interes pentru piața imobiliară are o explicație simplă. Se pare că, în contexte dificile, așa cum este cel din prezent, în care inflația face ravagii, avem și tensiuni geopolitice, dar și o criză energetică de proporții, investitorii caută active cât mai sigure pentru a-și plasa banii, iar piața imobiliară este văzută ca un refugiu.
Pe de altă parte, se pare că prețurile pe segmentul apartamentelor noi sunt impulsionate și de scumpirile materialelor de construcție.
Scumpirea materialelor de construcții, la care se adaugă și blocarea PUZ-urilor în Capitală, au determinat oprirea anumitor proiectele rezidențiale, ceea ce, în final, va duce la o cerere cu mult mai mare peste oferta disponibilă în piață, explică Alexandru Mihai, Managing Partner Nordis Group.
„În momentul de față, cel puțin în zona București-Ilfov, avem o cerere de cel puțin 4-5 ori mai mare față de oferta disponibilă în piață, de locuințe noi. Dacă coroborăm asta cu faptul că prețul materialelor a crescut, blocarea autorizațiilor de construire în București și alte piedici care li s-au pus dezvoltatorilor ca aceștia să-și ia autorizații și să construiască proiecte mari, unii dezvoltatori au stopat proiecte și atunci cererea aceasta este într-o continuă creștere și vom avea stoc din ce în ce mai mic și atunci diferența va fi mai mare”, a explicat Alexandru Mihai în cadrul conferinței Profit.ro – Impactul crizei prețurilor în piața imobiliară.