Bosch își întrerupe activitatea în Ucraina: ce urmează pentru gigantul european
Robert Bosch și-a închis unitatea de producție din Ucraina în urma invaziei Rusiei în țară.
„Producția a fost suspendată – clienții noștri au fost informați în consecință”, a confirmat Bosch într-un comunicat.
Grupul Bosch din Ungaria va începe o donație de echipamente și materiale necesare ONG-urilor pentru a sprijini persoanele care sosesc din Ucraina în Ungaria.
„Ne pregătim pentru posibile scenarii și reevaluăm în permanență situația foarte volatilă, astfel încât să putem lua rapid orice măsuri care devin necesare”, se arată în comunicat.
Potrivit Bosch, echipele sale de experți sunt în contact strâns cu furnizorii și clienții.
Efectele actualelor sancțiuni sunt examinate „foarte atent”.
„În acest context, am întrerupt unele dintre livrările noastre către Rusia și în prezent nu acceptăm comenzi noi în fabricile noastre de acolo”, se arată în comunicat.
„Uzinele noastre locale încă lucrează la comenzile existente. Desigur, respectăm toate cerințele legale și statutare.”
Echipa locală de management este în contact regulat cu angajații „pentru a discuta situația și cum să procedeze. Cele mai mari eforturi ale noastre sunt îndreptate spre bunăstarea angajaților noștri locali și a familiilor acestora. De asemenea, vrem să sprijinim oamenii din regiune care se confruntă acum cu suferințe personale”, a adăugat furnizorul.
Potrivit cifrelor preliminare, Bosch a generat vânzări de aproximativ 170 de milioane de euro în Ucraina în 2021.
Bosch își analizează opțiunile
Compania are un singur loc de producție în țară, în Krakovets, în vestul țării, unde furnizorul repară demaroare pentru piața aftermarket auto. Nu furnizează direct producătorii de vehicule, se arată în comunicat.
Împreună cu partenerii, compania sprijină angajații cu alimente, apă și combustibil, de exemplu, iar salariile și salariile pentru luna martie au fost deja plătite.
„Oferim, de asemenea, sprijin juridic și psihologic asociaților noștri și familiilor acestora și oferim clădiri Bosch în țările vecine ale Ucrainei, cum ar fi Polonia sau România, pentru a găzdui refugiații”, a spus Bosch.
Bosch produce în principal bunuri de larg consum, tehnologie de încălzire și piese de schimb pentru vehicule în Rusia, în principal pentru piața locală.
Compania are aproximativ 3.500 de angajați în Rusia și a generat vânzări de 1,2 miliarde de euro în 2021, potrivit cifrelor preliminare.
Compania a avertizat deja că deficitul de semiconductori în curs și creșterea costurilor materialelor va continua să împiedice producția de vehicule în acest an.
Bosch intenționează să cheltuiască 400 de milioane de euro pentru a extinde instalațiile de cipuri din Germania și Malaezia, pentru a ajuta la atenuarea blocajului.
„Există o mare incertitudine”, a declarat directorul general Stefan Hartung la un apel cu reporterii la începutul lunii februarie.