Bombardamente la centrala din Zaporojie, cu puțin timp înainte de sosirea inspectorilor AIEA. S-a activat „protecția de urgență”

Bombardamente la centrala din Zaporojie, cu puțin timp înainte de sosirea inspectorilor AIEA. S-a activat „protecția de urgență”

Rușii au atacat din nou Enerhodar, un oraș satelit din apropierea centralei nucleare din Zaporojie, unde mai mulți civili au fost răniți, a declarat fostul primar Dmitri Orlov pe contul său de Telegram înainte de a fi capturat de Moscova.

Bombardamente lângă centrala nucleară

Potrivit primarului, „forțele de ocupație rusești au bombardat Energodar, un oraș satelit al centralei nucleare din Zaporojie (ZNPP), începând cu ora locală 05:00 pe 1 septembrie. Mai mulți civili au fost răniți”.

Primarul a mai spus că unitatea energetică cinci a centralei a fost oprită, iar „protecția de urgență” a fost activată cu puțin înainte de ora locală 5 dimineața.

Conform acestuia, o linie de alimentare cu energie electrică a fost avariată.

„Aceasta este a doua oară în ultimele 10 zile când acțiunile criminale ale răsculaților au dus la oprirea unității și la de-energizarea stației”, a scris el pe Telegram.

„Personalul ucrainean al stației face tot posibilul pentru a elimina daunele aduse infrastructurii.”

Inspectorii AIEA trebuie să ajungă la centrală

În această miercuri, o misiune de inspecție a Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) a sosit în orașul Zaporojie, în sudul Ucrainei, în drum spre centrala nucleară cu același nume, ocupată de trupele rusești.

Un convoi de o sută de mașini, dintre care jumătate purtau pancarte „ONU”, și o ambulanță au intrat în oraș miercuri după-amiază. Zaporojie este situată la 120 de kilometri de această centrală electrică, cea mai mare din Europa.

Delegația Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) s-a îndreptat din orașul Zaporojie spre orașul Enerhodar și centrala nucleară din Ucraina, a declarat Vladimir Rogov, reprezentant al administrației regiunii Zaporojie.

„Conform datelor mele, tocmai am fost informat că coloana de mașini a misiunii AIEA s-a îndreptat spre noi dinspre hotelul din orașul Zaporojie”, a declarat Rogov la televiziunea RT.

În prezent, centrala, cu șase reactoare nucleare, rămâne sub controlul trupelor rusești. Luptele militare sunt încă în desfășurare în orașul adiacent Enerhodar.

Reprezentanții AIEA spun că sunt conștienți de circumstanțele periculoase, dar menționează, de asemenea, că este important să viziteze instalația și să verifice siguranța infrastructurii nucleare critice.

Agenția Internațională pentru Energie Atomică face presiuni asupra rușilor pentru această vizită de mult timp, de când au fost raportate primele bombardamente asupra centralei nucleare, în urmă cu câteva luni, mai ales după ce invadatorii au început să își amplaseze echipamentele militare pe teritoriul centralei nucleare și, mai mult, după ce armata rusă a anunțat amplasarea de explozibili activi pe întreg teritoriul său – practic, a început să folosească centrala nucleară din Zaporojie ca pe o sursă de amenințare regională.

În rândul soldaților ruși, au fost raportate anterior simptome similare cu otrăvirea cu radiații, ceea ce ar putea fi un indiciu al unei scurgeri de radiații.