10 mai 2022 | 18:08

BNR a majorat dobânda cheie la 3,75%. Cum îi afectează pe românii cu credite

ULTIMA ORĂ
BNR a majorat dobânda cheie la 3,75%. Cum îi afectează pe românii cu credite

O nouă veste proastă pentru români. BNR a decis să majoreze, marți, rata dobânzii de politică monetară la nivelul de 3,75% pe an, de la 3% pe an anterior. Măsura intră în vigoare începând cu 11 mai 2022, conform băncii centrale.

O nouă veste neagră pentru românii cu credite la bănci. Decizia luată de BNR

Pe de altă parte, instituția a hotărât ca rata dobânzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) să crească la 4,75% pe an, de la 4%, iar creşterea ratei dobânzii la facilitatea de depozit la 2,75%, de la 2% pe an.

„Păstrarea controlului ferm asupra lichidităţii de pe piaţa monetară; menţinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei şi în valută ale instituţiilor de credit”, sunt printre alte măsuri pe care Consiliul de administrație al BNR le-a luat.

Nu în ultimul rând BNR a anunțat că rata anuală a inflaţiei a atins un nou salt în luna martie 2022, urcând la 10,15%, de la 8,53% în februarie.

Pe de altă parte, rata anuală a inflaţiei CORE2 a crescut vertiginos în trimestrul I 2022, cu un avânt de aproape trei procente, de la 4,7% în decembrie 2021, la 7,1% în martie.

„Prin urmare, creşterea accentuată a ratei anuale a inflaţiei în trimestrul I 2022 a continuat să fie determinată de şocurile globale pe partea ofertei, amplificate în acest interval de declanşarea războiului din Ucraina şi de sancţiunile instituite, ce au accelerat ascensiunea puternică a inflaţiei pe plan mondial, inclusiv în numeroase state europene. Astfel, creşteri mari ale ratei anuale a inflaţiei, inclusiv a celei de bază, au fost consemnate în multe ţări din Europa şi în SUA, în condiţiile unei situaţii macroeconomice fără precedent în ultimele decenii,” a precizat BNR.

Pe de altă parte, ROBOR la 3 luni a ajuns la 5,16% iar cel la 6 luni la 5,28%, ceea ce se va vedea în următoarele luni și în nivelul ratelor la creditele în lei cu dobândă variabilă. IRCC a stagnat însă la 1,86%, ceea ce face ca împrumuturile ancorate la acest indice să fie mai ieftine.

”Cei de la Risc analizează situația financiară a clientului, comportamentul de rambursare, inclusiv pentru trecerea de la ROBOR la IRCC. Există situații în care această operațiune e considerată restructurare. Mai e un lucru: modificarea indexului nu mai este reversibilă. Odată trecut la IRCC un client nu mai poate solicita să revină la ROBOR. Iar mișcările dobânzilor se pot inversa. Azi, ROBOR e mai ridicat, dar e posibil ca în următoarele trimestre IRCC să-l depășească, caz în care clientului îi va fi și mai greu de achitat ratele decât îi este în prezent”, spun bancherii.