Bitcoin, legală în Ucraina: ce decizie a luat Zelenski în legătură cu criptomonedele
Ucraina a legalizat oficial Bitcoin și celelalte criptomonede. Președintele Volodimir Zelenski a promulgat legea care prevedea cadrul legal pentru acestea.
Legea a fost adoptată de parlamentul de la Kiev anul trecut și acum va permite platformelor de tranzacționare străine și locale să funcționeze legal pe teritoriul ucrainean. De asemenea, introduce pentru prima dată în Ucraina un cadru legal pentru o piață crypto deschisă.
Este un pas important spre lansarea unei piețe legale pentru activele digitale în Ucraina, conform Ministerului Transformării Digitale de la Kiev. Înainte de această lege, ucrainenilor le era permis să cumpere și tranzacționeze monede digitale, însă companiile și platformele care operau acesta tranzacții erau atent monitorizate de autorități. Acestea priveau în general criptomonedele ca o „înșelătorie” și au efectat percheziții la afacerile din domeniul crypto, „adesea confiscând echipamente scumpe fără niciun temei”, potrivit CoinDesk.
Zelenski a promulgat legea Bitcoin
În altă ordine de idei, multe burse majore de criptomonede au făcut declarații sfidătoare săptămâna trecută, când Ucraina le-a cerut să înghețe orice conturi aparținând rușilor. Unele au apelat la istoria idealurilor libertariene a criptomonedelor, pentru a-și susține deciziile. Însă multe s-au conformat planului de sancțiuni menit să devasteze economia rusă.
Diferența dintre cuvintele și acțiunile celor mai mari jucători ai industriei crypto indică provocările cu care comunitatea se confruntă acum, ca o industrie mainstream în mijlocul unei crize geopolitice și umanitare – una care acum arată ca un moment definitoriu pentru criptomonede precum Bitcoin și Ethereum. Pe partea ucraineană, monedele digitale și-au respectat reputația de a muta cu ușurință bani peste granițele internaționale, deoarece simpatizanții cauzei ucrainene au strâns echivalentul a peste 54 de milioane de dolari prin donații de criptomonede.
Pe de altă parte, din partea Rusiei, presupusa formă de bani fără granițe s-a ciocnit cu realitatea sancțiunilor internaționale provocate de un conflict european major – și, de asemenea, cu întrebarea morală dacă participanții la piețele criptografice ar putea contribui fără să vrea să alimenteze un război de agresiune sau să ajute. Să nu uităm că este o tehnologie despre care criticii susțin că are puține practici folositoare, ba chiar că prin intermediul criptomonedelor s-ar spăla bani și că necesită, în același timp, cantități uriașe de energie electrică și arderea combustibililor fosili.