Bilanțul teribil al pagubelor materiale provocate de războiul din Ucraina. Rușii au distrus 73 de unități de învățământ

Bilanțul teribil al pagubelor materiale provocate de războiul din Ucraina. Rușii au distrus 73 de unități de învățământ

De la începutul invaziei lui Putin în Ucraina, armata rusă a bombardat 566 de instituții de învățământ, distrugând complet 73 dintre ele, arată oficialii ucraineni. Pe de altă parte, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a confirmat 64 de atacuri rusești asupra infrastructurii medicale. Fiecare a doua farmacie de pe teritoriul Ucrainei este închisă. Mai multe detalii despre bilanțul teribil al pagubelor materiale provocate de ruși, în continuare.

Rușii au distrus complet 73 de școli de la începutul războiului

Într-o lună de „operațiune militară specială“ în Ucraina, armata rusă a bombardat 566 de școli și universități, dintre care 73 au fost complet distruse, transmit oficialii ucraineni.

„Astăzi se împlinește o lună de luptă eroică a poporului ucrainean împotriva agresiunii ruse. O lună de rezistență! În acest timp, 566 de instituții de învățământ au suferit bombardamente și bombardamente, 73 dintre ele au fost complet distruse.

Agresorul susține că lovitură doar pe locurile militare. Dar am adunat multe fapte și argumente care infirmă această afirmație: agresorul rus distruge case, grădinițe, școli și universități“, a declarat ministrul ucrainean al Educației, Serhiy Shkarlet, citat de Ukrinform.ua.

Pe de altă parte, OMS a confirmat joi că instituţiile medicale ucrainene au fost atacate de 64 de ori de la începutul invaziei ruse în Ucraina, pe 24 februarie. În urma acestor atacuri, între două și trei pe zi, 15 persoane au murit, în vreme ce alte 37 au fost rănite.

Citește și: Bilanț dezastruos după bombardamentele din Harkov: Aproape 50 de școli și peste 600 de blocuri au fost dărâmate

Fiecare a doua farmacie din Ucraina, închisă

Aceste atacuri sunt condamnate „în cei mai fermi termeni posibil“, se arată într-un comunicat al OMS.

„Atacurile asupra instituţiilor medicale sunt o încălcare a dreptului internaţional umanitar, dar o tactică de război tulburător de comună – distrug infrastructura critică, dar şi mai rău, distrug speranţa“, a afirmat Jarno Habicht, reprezentantul OMS în Ucraina.

După aproape patru săptămâni de război în Ucraina, biroul OMS pentru Europa, cu sediul la Copenhaga, a înștiințat că accesul la serviciile de sănătate a fost sever restricţionat, iar nevoia de tratament pentru traume şi boli cronice este mare.

Distrugerea infrastructurii sanitare şi întreruperea lanţurilor de aprovizionare medicale reprezintă „o amenințare serioasă pentru milioane de oameni“, se mai precizează în comunicat.

Bilanțul victimelor este și mai tragic, având în vedere că cel puțin 925 de civili ucraineni au fost uciși, inclusiv 117 copii (mai multe detalii AICI).

Citește și: