Belarus se oferă să găzăduiască negocierile dintre Ucraina și Rusia
Belarus s-a oferit miercuri să găzduiască negocieri pentru a rezolva conflictul actual din Ucraina, a declarat ministrul adjunct al afacerilor externe al acestei țări, Igor Nazaruk.
Belarus propune medierea negocierilor
„Minskul a îndeplinit în mod repetat misiunea nobilă de loc de negocieri, de rezolvare a situațiilor dificile de conflict. Ne oferim în continuare în această calitate”, a declarat oficialul, citat de presa locală.
Rusia și Ucraina sunt departe de a ajunge la un potențial final al conflictului, Moscova dorind ca Ucraina să recunoască regiunile separatiste ca teritoriu rusesc. Între timp, Kievul urmărea organizarea unui summit de pace în februarie, găzduit de Națiunile Unite.
Pe măsură ce se încheie un an dominat de războiul Rusiei împotriva Ucrainei, Vladimir Putin a ținut să sugereze că este deschis la discuții de pace, în ciuda dovezilor contrare, cu comentarii care au fost respinse în mod categoric de Kiev și de Occident ca fiind un șiretlic, într-un moment în care perspectiva unor negocieri în viitorul apropiat pare extrem de îndepărtată.
Putin, gata să negocieze
La câteva zile după ce a declarat că vrea să pună capăt războiului, președintele rus a repetat duminică afirmația că este gata să „negocieze cu toți cei implicați în acest proces soluții acceptabile”, a relatat agenția de presă de stat TASS.
Remarca sa a venit în contextul în care Rusia bombardează neobosit rețeaua energetică a Ucrainei cu rachete și rachete, care a încercat să elimine energia electrică a țării în momentul în care intră în lunile reci de iarnă, și urmează o invazie de zece luni în care Putin a încercat în mod repetat să denigreze suveranitatea Ucrainei.
Comentariile sale au fost respinse de Ucraina și de SUA și este puțin probabil ca acestea să fie considerate de Occident mai mult decât un spectacol secundar.
Așa cum s-a întâmplat deseori de-a lungul conflictului, tonul vag conciliant al lui Putin a fost contrazis rapid de un mesaj dur al unuia dintre principalii săi oficiali.
Serghei Lavrov, ministrul de externe al lui Putin, a declarat luni că Ucraina trebuie să îndeplinească cererile Rusiei de „demilitarizare și denazificare” a teritoriilor controlate de Ucraina, repetând acuzația de nazism bine uzitată și falsă a Moscovei împotriva Ucrainei, pe care a folosit-o în încercarea de a-și justifica invazia.