Belarus: Încă 8 ani de închisoare pentru o jurnalistă închisă de doi ani. A relatat despre protestele împotriva lui Lukașenko

Belarus: Încă 8 ani de închisoare pentru o jurnalistă închisă de doi ani. A relatat despre protestele împotriva lui Lukașenko

Belarus a condamnat o jurnalistă, care a acoperit protestele împotriva președintelui Alexander Lukașenko, la încă opt ani de închisoare pentru „trădare de stat”, potrivit postului de televiziune pentru care lucra.

O jurnalistă din Belarus, condamnată la închisoare pentru „trădare de stat”

Katerina Bakhvalova – care folosea pseudonimul Katerina Andreyeva – ispășea deja o pedeapsă de doi ani pentru „încălcarea ordinii publice” și urma să fie eliberată în septembrie.

Tânăra de 28 de ani a fost arestată în noiembrie 2020 împreună cu colega jurnalistă Daria Chultsova în timp ce filma unul dintre mitingurile antiguvernamentale care au cuprins Belarusul în acel an.

„Colega noastră Katerina Andreyeva a fost condamnată la opt ani de închisoare”, a declarat pe Telegram canalul de televiziune și media Belsat, cu sediul în Polonia.

Acesta a precizat că ea a fost transferată din colonia penitenciară în care era deținută în Gomel, în sud-estul Belarusului, și adusă într-un centru de detenție preventivă în februarie.

„Timp de 55 de zile, rudele ei nu au știut detaliile cazului”, a spus Belsat.

Grupul de apărare a drepturilor Viasna a precizat pe site-ul său că familia ei a fost informată în aprilie că a primit o nouă acuzație de „trădare de stat”.

Deținuții politici

Viasna consideră că Bakhvalova este unul dintre cei 1.244 de prizonieri politici din țară.

Liderul opoziției belaruse în exil, Sviatlana Tsikhanouskaya, a declarat că sentința este o pedeapsă pentru că a arătat „adevărul”.

„Mă înfurie atât de tare să văd cum regimul se răzbună pe cei care îndrăznesc să reziste”, a declarat ea pe Twitter. „Ea a îndrăznit să arate lumii adevărul despre brutalitatea regimului”.

Regimul lui Lukașenko a orchestrat o reprimare brutală a oricăror focare de disidență după ce proteste fără precedent au cuprins Belarusul în 2020.

Aflat la putere din 1994, Lukașenko se bazează pe sprijinul Moscovei vecine. Țara sa a servit drept trambulină pentru ca armata rusă să lanseze asaltul asupra Ucrainei la sfârșitul lunii februarie.