Belarus amenință că va lovi Polonia dacă vor fi lansate „provocări” transfrontaliere
Miercuri, armata belarusă a emis un avertisment dur și o declarație în care amenință că este pregătită să lovească infrastructurile militare poloneze dacă vor fi lansate „provocări” din Polonia, însă nu au fost date detalii cu privire la tipul de agresiune pe care Belarusul susține că ar putea avea loc.
Belarus, amenințare directă la Polonia
Avertismentul vag vine în contextul în care tensiunile dintre Belarusul, apropiat al lui Putin și al lui Alexander Lukașenko, și Polonia, membră declarată a NATO, sunt deja în creștere.
Pentru început, Varșovia l-a acuzat de mult timp pe Lukașenko de înarmarea migranților, iar cu câteva zile în urmă a finalizat construcția unei noi secțiuni controversate a zidului de frontieră care se întinde pe 186 de kilometri.
Polonia asimilează zidul de frontieră ca parte a „luptei țării împotriva Rusiei”. Joia trecută, premierul polonez Mateusz Morawiecki, vorbind despre zid, a declarat:
„Primul semn al războiului din Ucraina a fost atacul [președintelui belarus] Alexander Lukașenko la granița poloneză.”
Iar acum, în cursul zilei de miercuri târziu, premierul polonez susține că agențiile rusești au efectuat un hacking major al dispozitivelor guvernamentale poloneze, conform agențiilor de presă.
Acuzații de atac cibernetic
Acuzația vine la o săptămână după ce mai multe site-uri publice și private lituaniene au căzut în ceea ce a fost descris ca fiind un atac cibernetic efectuat de un grup de hackeri susținut de Rusia.
Între timp, Ucraina a declarat că Rusia încearcă să atragă marele său aliat Belarus în conflictul din Ucraina. Până în prezent, sprijinul logistic și de staționare al Belarusului pentru trupele rusești a fost bine cunoscut, dar Minskul s-a abținut să trimită forțe militare active.
În plus, la sfârșitul lunii trecute, președintele rus Vladimir Putin a confirmat că Rusia va furniza Belarusului sisteme mobile de rachete ghidate Iskander-M.
Deși sunt arme convenționale, acestea sunt capabile să transporte focoase nucleare – astfel, acțiunea a atras condamnarea Pentagonului după ce Putin a declarat: „Vom transfera Belarusului sisteme de rachete tactice Iskander-M, care pot folosi rachete balistice sau de croazieră, în versiunile lor convenționale și nucleare”.
Se știe că rachetele Iskander au o rază de acțiune de până la 500 km și vor fi predate Belarusului „în câteva luni”, potrivit declarației anterioare a lui Putin.
La momentul acelui anunț, Lukașenko l-a informat pe Putin că Belarusul rămâne alarmat de politicile „agresive” și „conflictuale” ale vecinilor săi din NATO, Lituania și Polonia.