Belarus a doborât o rachetă de apărare antiaeriană ucraineană
Ministerul Apărării din Belarus a declarat că apărarea sa aeriană a doborât joi dimineață o rachetă ucraineană S-300 pe un câmp, în timpul unuia dintre cele mai mari atacuri cu rachete ale Rusiei împotriva Ucrainei de la începutul războiului.
„Locuitorii nu au de ce să se îngrijoreze”
Comisarul militar al regiunii Brest, Oleg Konovalov, a minimalizat incidentul într-un mesaj video postat pe rețelele de socializare de către agenția de știri de stat BelTA, spunând că locuitorii locali nu au „absolut nimic de care să se îngrijoreze”. Din păcate, aceste lucruri se întâmplă”.
El a comparat incidentul cu unul din noiembrie, când un S-300 despre care se crede că s-a rătăcit după ce a fost tras de apărarea aeriană ucraineană a aterizat în Polonia, membră NATO, iar temerile inițiale privind o escaladare a războiului au fost rapid dezamorsate.
S-300 este un sistem de apărare antiaeriană din epoca sovietică care este folosit atât de Rusia, cât și de Ucraina.
Ministerul belarus a declarat joi că a doborât racheta în apropierea satului Harbacha din regiunea Brest, la aproximativ 15 km de granița cu Ucraina, în jurul orei 10.00 (07.00 GMT).
„Fragmente au fost găsite pe un câmp agricol … În timpul procesului de verificare, s-a stabilit că epava aparține unei rachete antiaeriene ghidate S-300 lansată de pe teritoriul Ucrainei”, a precizat ministerul într-un comunicat.
Incidentul a avut loc în același timp în care Rusia lansa cel mai recent val de atacuri cu rachete asupra unor orașe din Ucraina.
Nu au fost victime
Ministerul Apărării nu a oferit informații despre victime și a declarat că va oferi informații mai detaliate în viitorul apropiat.
Belarusul a permis Moscovei să își folosească teritoriul ca rampă de lansare pentru invazia Ucrainei în februarie, iar în ultimele luni a existat o activitate militară tot mai intensă între Rusia și Belarus.
Cu toate acestea, Minsk a insistat că nu participă la război și nu va participa decât dacă propria securitate este amenințată de Ucraina sau de aliații occidentali ai Ucrainei.
Kievul a folosit sistemul S-300 pentru a intercepta rachetele rusești care se apropie, în timp ce Rusia a părut să folosească rachete S-300 recondiționate pentru a ataca ținte terestre – lucru despre care analiștii militari spun că ar putea fi un semn că stocurile sale de rachete sunt în scădere.