18 mart. 2022 | 11:27

BBC: De ce Ucraina nu poate intra în NATO? Cum a răspuns Alianța la invazia Rusiei

ULTIMA ORĂ
BBC: De ce Ucraina nu poate intra în NATO? Cum a răspuns Alianța la invazia Rusiei

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenki, declara cu câteva zile în urmă că s-a „liniștit“ de mult în privința NATO, înțelegând că țara sa nu va fi acceptată pentru că Alianța se teme de „chestiuni controversate“, în ciuda speranței sale de lungă durată de a înfăptui acest lucru. Pe de altă parte, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a afirmat că blocul de securitate rămâne unit în sprijinul pentru Ucraina. Care este însă motivul pentru care Ucraina nu poate intra în NATO în viitorul apropiat?

BBC: De ce Ucraina nu poate intra în NATO?

Liderii statelor membre NATO trimit deja arme în Ucraina pentru a o ajuta să facă față invaziei ruse, însă Alianța respinge apelurile lui Volodimir Zelenski de a crea o zonă de excludere aeriană deasupra Ucrainei, spunând că acest lucru ar putea conduce la un conflict direct cu Rusia, notează BBC.

Pentru a contracara ceea ce numește agresiunea NATO, Rusia și-a pus forțele nucleare în „alertă specială“.

Ce este mai exact NATO?

NATO – Organizația Tratatului Atlanticului de Nord, cunoscută și ca Alianța Atlanticului de Nord – este o alianță militară formată în 1949 din 12 țări, printre care SUA, Canada, Marea Britanie și Franța. În baza articolului 5 al Tratatului de la Washington, membrii Alianței sunt de acord să se ajute unul pe altul în cazul unui atac armat împotriva oricărui stat membru.

Scopul inițial al Alianței a fost acela de a contracara expansiunea Rusiei spre estul Europei în perioada postbelică. În 1955, Rusia sovietică a răspuns NATO creând propria sa alianță militară a țărilor comuniste din Europa de Est, numită Pactul de la Varșovia.

De ce nu este Ucraina membră NATO?

Președintele american George W. Bush a dorit să primească Ucraina în NATO în anul 2008, crezând că aparenta slăbiciune a Rusiei ar putea fi folosită pentru a extinde și mai mult Alianța spre Est. Prin urmare, Bush a făcut o propunere în acest sens Ucrainei, la summitul NATO din 2008.

Acest lucru nu s-a întâmplat însă, în principal din cauza opoziției de lungă durată a Rusiei față de o astfel de mișcare, mai transmite BBC.

Rusia se teme că NATO îi va invada teritoriul prin preluarea de noi membri în Europa de Est, dar și că primirea Ucrainei ar aduce forțele NATO „în curtea sa“.

Citește și: BBC: Ce vrea, de fapt, Vladimir Putin și când va înceta Rusia războiul în Ucraina?

Cum a răspuns Alianța la invazia Rusiei

Între timp, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a acceptat că țara sa nu va putea intra în NATO în viitorul apropiat, spunând că s-a liniștit „în privința acestei chestiuni cu mult timp în urmă, după ce am înțeles că NATO nu acceptă Ucraina, Alianței îi este teamă de chestiuni controversate și nu am vrut niciodată să fim o țară care primește ceva în genunchi și nu vom fi acea țară și nu vreau să fiu acel președinte“.

De ce nu trimite NATO trupe în Ucraina?

Răspunsul este unul cât se poate de simplu. Ucraina nu este membră NATO, astfel că Alianța nu este obligată să vină în apărarea țării.

De asemenea, țările NATO au arătat clar că, dacă trupele lor s-ar confrunta cu forțele ruse în Ucraina, acest lucru ar putea conduce la un conflict total între Rusia și Occident.

De ce nu impune NATO o zonă de excludere aeriană în Ucraina?

NATO a respins impunerea unei zone de excludere a zborului deasupra Ucrainei, pentru a nega superioritatea aeriană a Rusiei și pentru a proteja civilii, notează BBC.

Totodată, NATO vrea să evite un conflict direct între forțele sale și forţele aeriene ruse.