BBC: Ce este în mintea lui Putin? Agenții occidentali au încercat să îl citească pe liderul de la Kremlin
De ani de zile s-a căutat să se pătrundă în mintea lui Putin, pentru a-i înțelege mai bine intențiile. Astfel că agenții occidentali au dat curs speculațiilor apărute în ultimul timp și au încercat să elimine orice ipoteză. În decursul timpului s-a spus că liderul Rusiei a fost bolnav, nebun, ori că s-a izolat, restrângându-și cu mult cercul apropiaților, iar acum se spune că își dorește să elimine umilirea percepută a Rusiei în anii 1990. Fiecare ipoteză în parte este explicată mai jos, conform BBC.
Agenții occidentali au încercat să îl citească pe liderul de la Kremlin
Înțelegerea stării sale de spirit va fi vitală pentru a evita escaladarea crizei într-un teritoriu și mai periculos. Au existat speculații că liderul Rusiei a fost bolnav, dar mulți analiști cred că el a devenit de fapt izolat și închis oricăror opinii alternative.
Izolarea sa a fost evidentă în imaginile întâlnirilor sale, cum ar fi atunci când l-a întâlnit pe președintele Emmanuel Macron, perechea aflată la capetele îndepărtate ale unei mese lungi. A fost evident și în întâlnirea lui Putin cu propria sa echipă de securitate națională în ajunul războiului.
Planul militar inițial al lui Putin arăta ca ceva conceput de un ofițer KGB, explică un oficial de informații occidental. Dar rezultatul a fost haos. Comandanții militari ruși nu erau pregătiți și unii soldați au trecut granița fără să știe ce fac.
Spionii occidentali, prin surse pe care nu le vor discuta, știau mai multe despre acele planuri decât mulți din interiorul conducerii Rusiei. Dar acum se confruntă cu o nouă provocare, să înțeleagă ce va face liderul Rusiei în continuare. Și asta nu este ușor.
„Provocarea înțelegerii mișcărilor Kremlinului este că Putin reprezintă singurul factor de decizie la Moscova”, explică John Sipher, care a condus anterior operațiunile CIA în Rusia. Și chiar dacă opiniile sale sunt adesea clarificate prin declarații publice, a ști cum va acționa în legătură cu acestea este o provocare dificilă în domeniul informațiilor.
„Este extrem de greu într-un sistem la fel de bine protejat ca Rusia să ai o informație bună cu privire la ceea ce se întâmplă în capul liderului, mai ales când atât de mulți dintre oamenii lui nu știu ce se întâmplă”, a spus Sir John Sawers, fost șef a MI6 al Marii Britanii, pentru BBC.
„Putin este o victimă a propriei sale propagande”
Putin, spun oficialii serviciilor de informații, este izolat într-o bulă creată de el, în care pătrund foarte puține informații din exterior, în special orice care ar putea contesta ceea ce crede.
„Este o victimă a propriei sale propagande, în sensul că ascultă doar un anumit număr de oameni și blochează orice altceva. Acest lucru îi oferă o viziune ciudată asupra lumii. Dacă este o victimă a unui grup, gândiți-vă că trebuie să știm cine este grupul”, spune Adrian Furnham, profesor de psihologie și co- autor al unei cărți viitoare, numită The Psychology of Spies and Spying.
Riscul este ceea ce se numește „gândire de grup” în care fiecare își întărește punctul de vedere.
Cercul celor cu care vorbește Putin nu a fost niciodată mare, dar când a fost vorba de decizia de a invada Ucraina, s-a restrâns la doar o mână de oameni, cred oficialii serviciilor secrete occidentale, toți acei „adevărați credincioși” care împărtășesc mentalitatea lui Putin, preum si obsesiile sale.
Sentimentul că cercul său interior este extrem de restrâns a fost evidențiat atunci când l-a îmbrăcat public pe șeful propriului Serviciu de Informații Externe la întâlnirea de securitate națională chiar înainte de invazie, o mișcare care părea să-l umilească pe oficial. Discursul său, câteva ore mai târziu, a dezvăluit și un bărbat furios și obsedat de Ucraina și Occident.
Cei care l-au observat spun că liderul rus este condus de dorința de a depăși umilirea percepută a Rusiei în anii 1990, împreună cu convingerea că Occidentul este hotărât să mențină Rusia jos și să-l alunge de la putere. O persoană care l-a întâlnit pe Putin își amintește obsesia sa de a viziona videoclipuri cu colul Gaddafi din Libia fiind ucis după ce a fost alungat de la putere în 2011.
Când directorului CIA, William Burns, i s-a cerut să evalueze starea psihică a domnului Putin, el a spus că „a fost amestecat într-o combinație combustibilă de plângere și ambiție de mulți ani” și a descris opiniile sale ca fiind „întărite” și că el a fost „mult mai izolat” din alte puncte de vedere.
Președintele rus este nebun? Aceasta este o întrebare pe care și-au pus-o mulți din Occident. Dar puțini experți îl consideră util. Un psiholog cu expertiză în domeniu a spus că o greșeală a fost să presupunem că, pentru că nu putem înțelege o decizie precum invadarea Ucrainei, încadrăm persoana care a făcut-o drept „nebună”.
CIA are o echipă care efectuează „analiza de conducere” a factorilor de decizie străini, bazându-se pe o tradiție care datează din încercările de a-l înțelege pe Hitler. Ei studiază fundalul, relațiile și sănătatea, bazându-se pe inteligența secretă.
O altă sursă o reprezintă citirile de la cei care au avut contact direct, cum ar fi alți lideri. În 2014, Angela Merkel i-a spus președintelui Obama că Putin trăiește „în altă lume”. Între timp, când s-a întâlnit recent cu Putin, președintele Macron l-a găsit pe liderul rus „mai rigid, mai izolat” în comparație cu întâlnirile anterioare. Liderul rus s-a izolat vizibil de ceilalți în timpul pandemiei de Covid și acest lucru ar fi putut avea și un impact psihologic.
„Putin nu este probabil bolnav mintal și nici nu s-a schimbat, deși este mai grăbit și, probabil, mai izolat în ultimii ani”, spune Ken Dekleva, fost medic și diplomat al guvernului SUA, și în prezent coleg senior la Fundația George HW Bush pentru relațiile SUA-China.
Dar o preocupare acum este că informațiile de încredere încă nu își găsesc drumul în bucla închisă a lui Putin. Este posibil ca serviciile sale de informații să fi fost reticente înainte de invazie să-i spună ceva ce nu dorea să audă, oferind estimări optime despre cum va decurge o invazie și cum ar fi primite trupele rusești înainte de război.
Săptămâna aceasta, un oficial occidental a spus că Putin ar putea încă să nu aibă o perspectivă asupra cât de rău merg lucrurile pentru propriile trupe pe care le au serviciile secrete occidentale. Acest lucru duce la îngrijorare cu privire la modul în care ar putea reacționa atunci când se confruntă cu o situație care se înrăutățește pentru Rusia.