Banii românilor de la Pilonul 2, pe muchie de cuțit: avertisment dur, pune mâna pe pix și notează cifrele
Apar noi detalii privind evoluția Pilonului 2 de pensii private din România, dar și avertismente privind impactul cu rata inflației. Despre noutăți, dar și despre cât de profitabil mai e să să contribui azi la Pilonul 2, vorbim mai jos:
Noutățile constau în cel mai recent anunț de la Autoritatea pentru Supravegherea Financiară (ASF), care transmite că au crescut activele fondurilor de pensii private obligatorii.
Se înregistrează o evoluție cu 7% în luna mai a anului curent, față de aceeași perioadă din 2021, ajungându-se la 88,03 miliarde lei.
„Investiţiile fondurilor de pensii administrate privat s-au focalizat într-un procent de 88% în active româneşti, majoritatea fiind denominate în lei. O mare parte a instrumentelor româneşti sunt reprezentate de titluri de stat sau acţiuni listate la BVB”, explică ASF.
În aceeași lună, 7.867.506 de români contribuiau la Pilonul 2.
Inflația, marele inamic al banilor tăi pentru bătrânețe
Din nefericire, nici fondurile de pensii nu rămân imune la instabilitățile de pe piețele financiare internaționale. În prima parte a anului, randamentele au înregistrat scăderi.
Timp de 14 ani de la înființarea Pilonului 2, românii s-au bucurat de un randament mediu anual de 7,3%.
Conform datelor Asociației pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR), câştigul net generat de Pilonul II pentru români a fost de 16,3 miliarde lei (net de toate comisioanele percepute).
Doar că, pe fondul crizei inflației, situația s-a schimbat.
„În perioada 2008-2021 performanţa Pilonului II a depăşit substanţial inflaţia cumulată din această perioadă. În prezent, însă, pieţele financiare în special şi economiile statelor în general traversează un episod negativ, pe de-o parte din cauza războiului din Ucraina, pe de altă parte din cauza inflaţiei record care afectează toate statele lumii, criză plecată de la preţurile energiei şi altor materii prime.
Inevitabil, această volatilitate se manifestă și pe piețele financiare din Romania, iar Pilonul II de pensii private, ca sistem de economisire și investire, nu poate rămâne imun, reflectând fidel evoluțiile din economia reală și piețele financiare. Sistemul se confruntă în prezent cu un astfel de episod de volatilitate, manifestat printr-o depreciere temporară a activelor de circa 5,9% pe primele 5 luni din 2022 pentru Pilonul II.
Această reducere este cauzată în principal de deprecierea portofoliului de titluri de stat, în care fondurile de pensii private își investesc aproximativ două treimi din active. În ultimul an (iunie 2021 – iunie 2022), indicele de preț al tuturor titlurilor de stat emise de România a scăzut cu 12%, dintre care 8% doar anul acesta.
În același timp, Bursa de la București, unde fondurile de pensii investesc circa un sfert din bani, a performat mult mai bine decât alte piețe din Europa și din lume, indicele BET-XT-TR, un reper pentru plasamentele Pilonului II, având o scădere de doar 1% pe primele 5 luni”, explică APAPR.