28 dec. 2022 | 10:55

Banii numerar au zilele „numărate”: ce se întâmplă de la 1 ianuarie, în România

CHESTII
Banii numerar au zilele „numărate”: ce se întâmplă de la 1 ianuarie, în România

Începând cu data de 1 ianuarie, vor intra în vigoare o serie de schimbări care vor afecta rulajul banilor numerar, după cum vei putea observa, de altfel, în cele ce urmează.

Măsura este impusă de ANAF și vizează combaterea evaziunii fiscale în magazinele mai mici sau mai mari.

Ce se întâmplă cu banii cash din 2023

Conform noilor reglementări, absolut toate magazinele care au parte de încasări mai mari de 50.000 de lei vor fi obligate prin lege să aibă în incintă un POS și, bineînțeles, să accepte plata cu cardul, în cazul în care clientul solicită acest lucru.

Măsura este una utilă mai ales pentru ANAF, întrucât în acest fel insitituția va avea acces facil la banii care intră și ies dintr-o societate, putând să monitorizeze plățile.

Până în prezent, obligativitatea exista pentru acele societăți care bifau suma de 50.000 de euro, însă lucrurile s-au schimbat, odată cu introducerea Ordonanței 16/2022, care are ca scop modificarea acestor sume, de la 50.000 de euro, la 50.000 de lei.

Așadar, acum nu mai este luată în calcul cifra de afaceri, ci suma aferentă încasărilor anuale în numerar.

„Având în vedere scopul reglementării, respectiv, pe de o parte, de a introduce o măsură în plus pentru asigurarea trasabilității fluxurilor bănești, ca premisă majoră pentru combaterea evaziunii fiscale, iar, pe de altă parte, de a permite posesorilor de carduri, în contextul actual, dominat de digitalizare, să utilizeze acest instrument de plată la un număr mai mare de operatori economici, se propune ca obligația să fie instituită în sarcina operatorilor economici prin raportare la încasările în numerar realizate de aceștia”, se arată în nota de fundamentare ce stă la baza proiectului de lege adoptat în Parlament.

Dacă ai o societate comercială, trebuie să mai știi, de asemenea, că ai obligația de a te dota cu POS și de a accepta plata cu cardul, iar acest lucru va intra în vigoare în trimestrul următor celui în care încasările în numerar din ultimele 12 luni au trecut de pragul de 50.000 de lei.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele