22 sept. 2022 | 11:34

Bani sau timp liber: ce vor tinerele generații, în comparație cu „boomerii”

ACTUALITATE
Bani sau timp liber: ce vor tinerele generații, în comparație cu

Tinerele generații apreciază mai mult banii, în detrimentul timpului liber. Astfel, reprezentanții Gen Z și Millennials nu vor să petreacă atât de mult timp cu cei dragi, ci vor să facă bani.

Conform unei analize realizată de o platformă de recrutare, „pandemia a adus viitorul muncii mai aproape şi a transformat modul în care oamenii se raportează la un job. Cu generaţia Millennials predominantă pe piaţa muncii şi odată cu introducerea angajaţilor din Gen Z, s-a schimbat şi cultura organizaţională, accentul fiind pus mai mult pe bunăstare şi flexibilitate. Cu toate acestea, 53% dintre tinerii generaţiei Z şi 45% dintre Millennials ar alege câştigarea unui venit mai mare, care să le asigure menţinerea stilului de viaţă confortabil şi lipsit de griji, versus mai multe zile de concediu”.

Din studiul BestJobs mai aflîm că aproximativ 23% dintre tinerii din Generaţia Z caută oportunităţi prin care să se dezvolte profesional, chiar şi făcând compromisuri privind salariul. În același timp, 10% dintre Millennials şi 6% dintre cei din Generaţia X fac acest lucru.

Bani – asta vor tinerii

„Tinerii din generaţia Z preţuiesc foarte mult independenţa, flexibilitatea şi fericirea, iar viziunea lor despre muncă este mai mult una pragmatică decât aspiraţională. Tocmai de aceea auzim în ultimul timp de quiet quitting– tendinţa prin care tinerii se dedică jobului strict cât este necesar, fără a depăşi orele din program şi fără a avea ambiţia promovării”, a declarat Ana Vişian, Marketing Manager BestJobs.

De asemenea, Totodată, se află într-o etapă de formare şi sunt dispuşi să renunţe la timpul liber în favoarea unui venit care să le permită să ducă stilul de viaţă dorit şi să aibă acces la experienţe. Millennials, pe de altă parte, reprezintă o generaţie obişnuită să muncească mult, să îşi seteze obiective provocatoare, dar să se şi bucure de beneficiile care vin odată cu un statut mai înalt şi bani mai mulți. Aceste generaţii sunt şi cele care redefinesc cultura organizaţională, punând în centrul ei bunăstarea angajaţilor şi fericirea la job

Dacă ești mai în vârstă, apreciezi mai mult sănătatea și timpul liber, arată datele cercetării. Pentru cei din Generaţia X şi cei de peste 58 de ani, venitul rămâne principala alegere în mai puţin de 40% din cazuri. Pe de altă parte, 45% dintre Boomers şi 32% dintre cei din Generaţia X declară că în această etapă a vieţii lor sănătatea este pe primul loc, mai presus de venit sau timp liber.

Generația Z schimbă regulile și în câmpul muncii. Tinerii își aleg angajatorul și nu invers, însă au în vedere și alte aspecte, cum ar fi beneficiile extrasalariale, dar și responsabilitatea socială a companiei la care se angajează.